vrijdag 12 oktober 2018

Argentijnse zaakgelastigde Sammartino overhandigt plaquette aan in Argentinië gehuwd Surinaams stel

(Bron foto: Suriname Pride Month)
Twee getrouwde mannen in zonnetje gezet tijdens filmfestival Pride Month

'Argentinië hoopt dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land'


Een Surinaams mannelijk stel blijkt dit jaar in Argentinië in het huwelijk te zijn getreden. Beide mannen ontvingen dinsdag, tijdens het filmfestival van Pride Month, van de Argentijnse zaakgelastigde, Ignacio Rossi Sammartino, een plaquette en van het publiek een daverend applaus. Dit bericht Starnieuws vrijdag 12 oktober 2018.

Ruim honderd personen kwamen naar de filmvoorstelling die de Argentijnse ambassade aanbood.

In 2010 legaliseerde Argentinië het homohuwelijk, als eerste land in Latijns-Amerika en tiende land ter wereld. Als enige land ter wereld biedt Argentinië de mogelijkheid aan buitenlanders van hetzelfde geslacht om te trouwen. Dat vertelde Rossi Sammartino vorig jaar tijdens het LGBT-filmfestival. Die informatie inspireerde het Surinaams stel om naar Buenos Aires te reizen en hun relatie te bezegelen met een huwelijk.

De diplomaat loofde in een korte toespraak de inzet van de Surinaamse LGBT-beweging. 'Argentinië prijst en verwelkomt al deze inspanningen en hoopt tegelijkertijd dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land.' De diplomaat is nu drie jaar in Suriname. Hij is verheugd over het groeiende aantal bedrijven dat de regenboogvlag laten wapperen. 'Dat helpt stigma's te bestrijden en de hele Surinaamse samenleving gevoeliger te maken voor die onderwerpen die ook een realiteit van dit land zijn.'

In 2016 stond Rossi Sammartino samen met toenmalig justitieminister Jennifer van Dijk-Silos op het bordes om de deelnemers aan de Pride Walk aan te moedigen. Een jaar later was ook een vertegenwoordiger van Nederland van de partij. Op zaterdag 27 oktober verwacht de Argentijnse diplomaat in elk geval zijn Braziliaanse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse collega op het bordes langs de route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten