vrijdag 12 oktober 2018

Ministerie van OWT&C: 'Brand vuilstortplaats Ornamibo door raper gesticht'

'Vanuit ministerie zal gekeken worden hoe om te gaan met de rapers bij de vuilstortplaats'


De brand op de vuilstortplaats Ornamibo is door een raper gesticht. Dit zegt Claudia Maatsen, hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking (VOV) van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), donderdag 11 oktober 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

'Als bij politieonderzoek blijkt dat de brand opzettelijk is gesticht, zullen er maatregelen getroffen worden tegen betrokkene. Vanuit het ministerie zal er verder gekeken worden hoe om te gaan met de situatie van de rapers bij de vuilstortplaats', zegt Maatsen.

Iin juni 2018 zei Maatsen al, dat de verbrandingen op de vuilstortplaats niet door VOV worden gedaan, maar door de rapers die op deze stortplaats actief zijn. 'Overal in de wereld heb je rapers, nergens kan je ze stoppen. Ze leven van het vuil. Wij hebben ze diverse keren gewaarschuwd om niet te verbranden, maar ze geven geen gehoor hieraan', zei Maatsen.

Intussen heeft OWT&C een dam opgeworpen, zodat de brand zich niet verder verspreidt. Op dit moment staat 1.5 hectare vuil in brand.

Minister Patrick Pengel heeft zich maandag georiënteerd bij de stortplaats. Het ministerie heeft maatregelen getroffen om de rookoverlast voor de mensen in de omgeving te minimaliseren. De brandweer wilde een waterpomp inzetten om de brand te blussen, maar bij het transporteren van de pomp naar Ornamibo raakte ze betrokken bij een ongeval. Die operatie is toen niet doorgegaan.

De brand en rookontwikkeling te Ornamibo zijn er nog steeds. De vuilstortplaats ligt in het ressort Domburg van het district Wanica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten