dinsdag 17 juli 2018

67 Gevallen van mazelen, waaronder een overleden baby, onder Yanomami in Brazilië

Autoriteiten onderzoeken nog eens negen verdachte gevallen van mazelen


Braziliaanse gezondheidsautoriteiten hebben 67 gevallen van mazelen gemeld, waaronder een overleden baby, onder Yanomami inheemsen aan de Venezolaanse grens en bestempelden de situatie als 'catastrofaal'. De situatie is geenszins onder controle. 

Van het totale aantal mensen besmet met mazelen, zijn 60 Venezolanen, zei Manoel Pereira, van het Distrito Sanitário Especial de Saúde Indígena Yanomami e Ye'kuana (DSY) van Brazilië.


De autoriteiten onderzoeken nog eens negen verdachte  gevallen van mazelen. Tot nu toe is de enige geregistreerde dood onder de inheemsen die van een negen maanden oude Braziliaanse baby, zei Pereira in een telefonisch interview met een Frans persbureau.

De ziekte teistert vooral de inheemse Sanuma, een subgroep van de etnische Yanomami-groep die in de grensregio woont. Er wonen naar schatting 3.873 inheemsen in het gebied met het grootste aantal gemelde gevallen.


Sarah Shenker, een senior onderzoekster bij de Britse mensenrechtenorganisatie Survival International, zei dat er ook doden aan Venezolaanse zijde zijn gemeld, die ook gerelateerd lijken te zijn aan de mazelen.


'Deze uitbarsting kan rampzalig zijn voor de Yanomami', voegde de onderzoekster eraan toe en 'dringt er bij de Venezolaanse en Braziliaanse regering op aan dringende medische hulp te bieden om meer sterfgevallen te voorkomen, en Yanomami-gebied te beschermen tegen indringers, om hun overleving te garanderen'.

De gevallen werden geregistreerd tussen maart en juni. Hoewel zaterdag 14 juli 2018 34 dagen zonder meldingen markeert, benadrukt Pereira, dat dit niet betekent dat de situatie onder controle is.


(Suriname Mirror/MercoPress/Globo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten