dinsdag 17 juli 2018

Elk jaar weigert Mexico de toegang voor duizenden Latijns-Amerikanen

(Bron foto's: Animal Politico)
Latijns-Amerikanen mogen Mexico niet binnen vanwege 'inconsistentie in filterinterviews'

Tussen januari 2010 en mei 2018 40.464 burgers uit Argentinië, Colombia, Cuba, Ecuador, Guatemala, Honduras, Peru en Venezuela geweigerd


Uit een diepgaand onderzoek blijkt, dat Mexico elk jaar duizenden Latijns-Amerikanen de toegang weigert tot het land. Het onderzoek, uitgevoerd door de nationale media outlet, Animal Politico, geeft aan dat vorig jaar meer dan 10.000 mensen de toegang tot Mexico werd ontzegd na het vliegen naar de luchthaven van Mexico City. Dat aantal is gestegen met ongeveer 2.283 procent ten opzichte van 2010 toen er 400 van dergelijke gevallen waren. 

De belangrijkste reden om de komst van Latijns-Amerikanen naar Mexico te verhinderen heeft niets te maken met de documenten van bezoekers, maar met wat Mexico's Instituto Nacional de Migración (INM) noemt 'inconsistentie in filterinterviews', dat pas sinds 2013 in overweging is genomen.

Volgens INM-gegevens zijn tussen januari 2010 en mei 2018 40.464 burgers uit Argentinië, Colombia, Cuba, Ecuador, Guatemala, Honduras, Peru en Venezuela geweigerd.

Sinds president Enrique Peña Nieto in 2012 aantrad, is het aantal afgewezen burgers uit deze landen vervijfvoudigd.

Daniela Gutierrez, een advocate bij het Centro Mexicano de Defensa y Promoción de los Derechos Humanos (CMDPDH), bevestigt dat Mexico een discriminerend beleid hanteert dat bepaalde nationaliteiten weigert het land binnen te komen. 'Hoewel mensen voldoen aan de toegangseisen, als ze uit een bepaald land komen, zullen ze zeer waarschijnlijk de toegang tot Mexico worden ontzegd, zelfs als ze retourvluchten hebben betaald voor vliegtickets, evenals hotelreserveringen in het land.'

In een bepaald geval reisde de Lazo-familie van hun thuisland Peru naar Cancun. Ze waren van plan vier dagen te blijven: twee in de hoofdstad en nog twee in Cancun. Nadat ze echter op de luchthaven van Mexico-stad waren geland, werden ze daar door de immigratieautoriteiten enkele uren vastgehouden, ondervraagd en binnen twee uur vlogen ze terug naar Lima met 16 andere Peruanen.

De Lazo's hadden hun vierdaagse reisschema gepresenteerd, maar kregen te horen: 'U voldoet niet aan het profiel van toeristen', van een INM-agent. 'Ik liet ze de vliegtickets zien, de reservering van het hotel en het kon ze niet schelen, ze belden niet om te zien of er een reservering was, ik en mijn familie hebben een stabiele baan, een eigen huis, een auto, we wilden Mexico leren kennen. Ze hebben ons niet toegelaten', vertelde Micaela Lazo aan Animal Politico.

Ze zei, dat ze ongeveer 4.000 dollar verloor door teruggestuurd te worden naar Peru.

Colombianen en Venezuelanen worden het meest geweigerd uit Mexico. Tussen 2016 en 2017 ging het aantal Venezolanen dat de toegang tot een Mexicaanse luchthaven werd ontzegd van 1.101 naar 2.788. Vorig jaar alleen al werden 4.767 Peruanen de toegang ontzegd, 4.620 Cubanen en 4.209 Guatemalanen. Ook mochten 1.180 Argentijnen het land niet in, evenals 1.163 Hondurezen en 1.063 Ecuadoranen.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten