dinsdag 17 juli 2018

Minister Ferrier niet in staat vragen Assembleeleden over kwestie-IOL afdoende te beantwoorden

Ferrier is optimistisch over de transformatie en denkt dat het allemaal te doen is...

Optimisme niet gedeeld door Assembleelid  Etnel (NPS)


Assembleelid Patricia Etnel (NPS) is niet gerustgesteld na een onderhoud met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over het opgaan van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS. 

Tijdens een bijeenkomst gisteren met de vaste commissie van Onderwijs in De Nationale Assemblee, waar Etnel lid van is, kon de minister op veel vragen nog geen concreet antwoord geven. De belangrijkste betrokkenen, het IOL en de Anton de Kom Universiteit, zijn ook nog niet op één lijn met de minister.

Etnel zegt vandaag, dinsdag 17 juli 2018, op Starnieuws, dat enkele belangrijke commissies die de incorporatie mogelijk moeten maken, nog officieel geïnstalleerd moeten worden. Hierover moet de minister nog praten met vicepresident Ashwin Adhin.

Ferrier is wel optimistisch over de transformatie en denkt dat het allemaal te doen is. Het proces kan volgens haar het komende schooljaar worden opgestart met een schakeljaar. Aan de andere kant heeft de minister de transformatie van de pedagogische instituten tot HBO aangehouden, maar het IOL kan volgens haar gewoon worden doorgevoerd.

'Hoe dat zal gebeuren, is nog onduidelijk', zegt het Assembleelid. Volgens haar ontbreekt er nog veel informatie.

De minister heeft ook geen presentatie gegeven waarin schematisch te zien is hoe de verschillende stromingen zullen verlopen. Ferrier heeft beloofd dat alle onderwijswetten waarop al drie jaar gewacht wordt, uiterlijk december dit jaar naar De Nationale Assemblee gestuurd zullen worden. Etnel heeft er een hard hoofd in dat het zal lukken, maar zij wacht dat af.

Over het IOL is zij bezorgd. Ook docenten weten nog niet hoe zij ingepast zullen worden in het korps van de universiteit. 'Wat voor aanvullende opleiding moeten ze volgen? En wat gaat er gebeuren met docenten die niet naar de universiteit willen? Er zijn nog te veel vragen waarop er geen antwoorden zijn, maar de minister wil gewoon doorgaan met de incorporatie het komende schooljaar', stelt Etnel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten