dinsdag 17 juli 2018

Peru arresteert meer dan 50 mensen in een operatie tegen drugshandel in grensregio

President Vizcarra roept noodtoestand uit voor provincie Putumayo aan grens Colombia en Ecuador

(Bron foto:Andkina/Dante Zegarra)

Peru heeft maandag 16 juli 2018 meer dan 50 mensen gearresteerd, het grootste deel Colombianen, als onderdeel van een operatie tegen drugshandel in een grensregio in de jungle waar dissidente voormalige marxistische FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) naar verluidt hun toevlucht hebben gezocht. 

De Peruaanse president Martin Vizcarra zei, dat de veiligheidstroepen van zijn land, samen met het Colombiaanse leger, de operatie 'Armageddon' maandagochtend vroeg hebben uitgevoerd.

Vizcarra en een aantal van zijn ministers hebben zondag de noodtoestand uitgeroepen voor de provincie Putumayo, aan de grens met Colombia en Ecuador.



Het ging maandag in werking, volgens een decreet gepubliceerd in de officiële krant El Peruano. 'Meer dan 50 mensen zijn gearresteerd, de grote meerderheid zijn Colombiaanse staatsburgers die betrokken waren bij illegale drugshandel', zei Vizcarra.


De operatie in de Peruaanse Amazone-provincie Putumayo volgde op herhaalde aanvallen van dissidente FARC-rebellen op veiligheidstroepen in het nabijgelegen Ecuador. Zo'n 1.200 vechters voor de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) weigerden te demobiliseren onder een vredesakkoord van 2016 met de Colombiaanse regering en zijn doorgegaan met de drugshandelactiviteiten, volgens Colombia's ministerie van Defensie.

Het Peruaanse staatspersbureau Andina meldde, dat vier cocaïne-labs waren gedeactiveerd in wat minister van Defensie Jose Huerta het grootste succes aan de noordgrens van Peru noemde. 'We gaan onze soevereiniteit verdedigen, ons territorium, en we zullen geweld gebruiken om dat te doen', zei Huerta.

Onder de noodtoestand worden burgerlijke vrijheden opgeschort en is militaire macht gemachtigd om de orde in Putumayo gedurende 60 dagen te handhaven. Segundo Julca, burgemeester van de provincie Putumayo, zei dat de maatregel bedoeld was tegen een inval van gewapende Colombiaanse dissidente FARC-rebellen.

Hij zei, dat rebellen boeren hadden aangesteld om coca te telen, het belangrijkste ingrediënt in cocaïne en een lucratief gewas in de door armoede geteisterde provincie. 'Het Colombiaanse leger voert veel patrouilles uit. De Peruaanse kant biedt meer veiligheid. Ze kunnen coca makkelijker laten groeien', zei Julca telefonisch vanuit Iquitos. Hij zei, dat hij zoveel doodsbedreigingen heeft ontvangen dat hij nu grotendeels buiten Putumayo leeft.

Rebellen verspreidde pamfletten in mei, waarvan er één door persbureau Reuters werd gezien, waarin Putumayo wordt opgeroepen om hen te verwelkomen. 'We zijn geen groep criminelen of drugshandelaren zoals ze ons noemen. Wij zijn FARC-rebellen', zo luidde het. 'We vragen financiële steun van de burgemeester ... en we roepen de jongeren op om zich bij ons te voegen.' Het zei, dat het leger van Peru 'onze goede banden' moet handhaven om represailles te voorkomen.

(Suriname Mirror/Reuters/VOA News/El Peruano/Twitter/Andina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten