dinsdag 17 juli 2018

Specialisten in Brazilië waarschuwen voor toenemend gevaar van dodelijke schorpioenen

Doden door schorpioenenbeten afgelopen 4 jaar meer dan verdubbeld: 70 in 2013, 184 in 2017

(Bron foto: José Roberto Peruca - Tityus serrulatus in deelstaat São Paulo, Brazilië)

- Gevallen van schorpioenbeten gestegen van 37.000 in 2007 tot 126.000 vorig jaar
- Gele schorpioen hebben zich verspreid rond rioleringsnetwerken en regenwaterafvoeren vanwege overvloed aan kakkerlakken


Specialisten in Brazilië hebben gewaarschuwd voor het toenemende gevaar van dodelijke schorpioenen te midden van een spiraal aan gemelde sterfgevallen en beten door de dieren die zich verspreiden in de stedelijke centra van het land. 

Het aantal sterfgevallen door schorpioenenbeten, dat aan de volksgezondheidsautoriteiten is gemeld, is in de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld, van 70 in 2013 tot 184 in 2017, terwijl gevallen van schorpioenbeten zijn gestegen van 37.000 in 2007 tot 126.000 vorig jaar.

Ondertussen heeft de dood vorige week van een vierjarig meisje in de staat Sao Paulo de bezorgdheid doen toenemen, dat veel kleine steden geen anti-gif hebben om beten te behandelen.

Door de ontbossing en de toename van stedelijke centra neemt de aanwezigheid van de schorpioen  toe. Vier gevaarlijke schorpioenensoorten worden in Brazilië gevonden, maar de gele schorpioen, of Tityus serrulatus, is bijzonder dodelijk gebleken, doordat hij zich heeft aangepast om van zijn traditionele savannehabitat te kunnen overleven in riolen, afval en puin in stedelijke gebieden.

'Met de ontbossing en de toename van stedelijke centra neemt zijn aanwezigheid toe', zegt Rogério Bertani, een wetenschappelijk onderzoeker en schorpioenspecialist van het Instituto Butantan, een onderzoeksinstituut in São Paulo, verbonden is aan de deelstaatregering. 'Contact met mensen is erg groot. Ik geloof persoonlijk dat dit de neiging zal hebben om erger te worden.' 



De gele schorpioen is parthenogenetisch, wat betekent dat het vrouwtje kan broeden zonder bevrucht te worden door mannetjes en het eet insecten zoals kakkerlakken. 'Deze schorpioenen hebben een laag metabolisme en kunnen verschillende maanden zonder voeding leven', aldus Bertani.

Kleine kinderen zijn bijzonder kwetsbaar.

Deze week stierf Yasmin de Campos, vier jaar, nadat zij gebeten was door een schorpioen in Calabria Paulista in het binnenland van de staat São Paulo, zo meldt de krant Estado de S. Paulo donderdag 12 juli 2018. Ze werd naar een ziekenhuis in Duartina op slechts 10 kilometer afstand gebracht, maar het had geen antivirus en ze werd pas drie uur later behandeld nadat ze nog eens 50 kilometet naar Bauru was gereden - tegen die tijd was het te laat. Een receptioniste in het ziekenhuis in Duartina zei, dat het geen antivirusvoorraad had.

José Brites Neto, een dierenarts, leidt een viermans schorpioenenteam in de stad Americana in de staat São Paulo, die dit jaar bijna 8.000 schorpioenen heeft gevangen, met behulp van ultraviolet licht en 's nachts jaagt. Brites Neto zei, dat de gele schorpioen zich heeft verspreid rond rioleringsnetwerken en regenwaterafvoeren vanwege de overvloed aan kakkerlakken. 'Deze soort domineert, koloniseert en is zeer aanpasbaar', zei hij.

Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid zei. dat anti-gif wordt gestuurd naar gezondheidsautoriteiten van de staat die het naar steden distribueren. 'Sterfgevallen door schorpioenen worden het sterkst geassocieerd met de pediatrische leeftijdsgroep en vergiftiging door de Tityus serrulatus', zei ze. 'Lichte gevallen, die geen anti-gif nodig hebben, zijn 87 procent van de gevallen.'

(Suriname Mirrror/South China Morning Post/Treehugger/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten