dinsdag 17 juli 2018

15 Jaar cel voor man die in september 2017 zijn vriendin Agatha Derby (38) vermoordde

Advocaat van verdachte pleitte voor vrijspraak 'op basis van twijfels'

Rechter: 'Het is duidelijk dat verdachte het slachtoffer heeft gewurgd'


C.S. is maandag 16 juli 2018 tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord dinsdag 19 september 2017 op zijn 38-jarige vriendin Agatha Derby. De Kantonrechter achtte moord wettig en overtuigend bewezen en veroordeelde de verdachte conform de eis van de Officier van Justitie. 

In deze zaak had advocaat Oscar Koulen voor vrijspraak gepleit. Volgens de raadsman was er een gevecht ontstaan tussen de verdachte en het slachtoffer. Bij die gelegenheid pakte het slachtoffer een mes en wilde daarmee de man neersteken. De verdachte heeft zich verdedigd en bij die handeling werd het slachtoffer geraakt, met als gevolg dat zij overleed.

De raadsman stelt, dat het slachtoffer vanwege mishandeling is overleden. En omdat het Openbaar Ministerie dit feit niet aan de verdachte had ten laste gelegd, moest hij worden vrijgesproken. Verder zouden er nog twijfels zijn over het rapport van de patholoog met betrekking tot de doodsoorzaak. De raadsman heeft op basis van twijfels de rechter gevraagd om de verdachte vrij te spreken.

De rechter achtte daarentegen wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zijn vriendin van het leven heeft beroofd. Als bewijs werd de verklaring van de grootmoeder gebruikt. De ochtend na de moord was de verdachte na zo'n jaar thuis bij zijn oma geweest. Hij vertoonde vreemd gedrag en was overstuur. De verdachte vertelde zijn grootmoeder, dat hij een ruzie had gehad met zijn vriendin en dat hij haar daarbij van het leven had beroofd. De ruzie ging over spaargeld van de verdachte dat bij het slachtoffer was. Derby weigerde het geld terug te geven, waarna de verdachte haar had gewurgd.

Toen de politie ter plaatse kwam, verklaarde de verdachte in bijzijn van de grootmoeder, het slachtoffer gewurgd te hebben.

De rechter merkte op, dat hij de vrouw in een zodanige wurggreep had vastgehouden dat zij uiteindelijk daardoor overleed. De verdachte had uren gewacht, denkende dat zij bij zou komen. Toen hij ervan overtuigd was dat zij niet meer leefde, deed hij de deur op slot en vertrok naar zijn grootmoeder. Het lijk werd in staat van ontbinding aangetroffen. Het gezicht was gedrukt op een kussen. Op de vloer werd een ketting aangetroffen die in twee stukken was en een mes.

Ten aanzien van de opgevoerde zelfverdediging ging de rechter voorbij aan het verweer. De verdachte had nimmer tijdens zijn verhoor, noch bij de politie, noch op de strafzitting iets gezegd over de aanval met het mes.

Volgens de rechter was er geen sprake van zware mishandeling, zoals de advocaat naar voren bracht. Het is overduidelijk, dat de verdachte het slachtoffer heeft gewurgd totdat zij niet meer bewoog. Hij heeft opzettelijk het slachtoffer van het leven beroofd. Een straf van 15 jaar vond de rechter dan ook op zijn plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten