dinsdag 17 juli 2018

Dubai's groene boodschap bereikt Suriname

'De inheemse bevolking van Suriname weet niet veel over de schadelijke effecten van plastic'

'Eco-warriors' van Green Hope uit Dubai planten mangroves in Suriname. Vrijwilligers van Green Hope bezoeken een kindertehuis (Bron foto's: Khaleej Times)

'Eco-krijgers' van Green Hope in Dubai onderwijzen Surinaamse inheemsen over behoud van hun groen en het gezond houden van de aarde


Een groep 'eco-krijgers' in Dubai is onlangs naar 's werelds grootste tropische regenwoud gereisd om inheemsen te onderwijzen in het behoud van hun groen en het gezond houden van de aarde. Zes leden van de Green Hope-organisatie, van wie vier afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, namen deze maand hun boodschap van een groenere planeet mee naar het SurinaamseAmazone-regenwoud, aldus de Khaleej Times maandag 16 juli 2018. 

De Green Hope-groep bestaat uit honderden leden die zich over de hele wereld bevinden. Een in Dubai gevestigde studente, Kehkashan Basu, was enkele jaren geleden met de organisatie begonnen en nu reizen leden wereldwijd, waardoor het publiek wordt voorgelicht over milieuvriendelijk zijn.

'Het Green Hope-team reisde het Amazone-regenwoud in en engageerde zich met kinderen van de plaatselijke stammen, hen voorlichtend over het belang van het niet vanzelfsprekend vinden van hun bossen en het aannemen van eenvoudige duurzame concepten van recycling, afvalvermindering, bomen planten en het vermijden van plastic gebruik', aldus Basu.

Het team was uitgenodigd door het Kabinet van de President van Suriname om de betrokkenheid van Surinaamse jongeren bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te ondersteunen. Ze werkten ook met marrons en voerden workshops voor hen uit.

'We spraken met hen over milieubehoud, hoe ze de planeet kunnen beschermen door kleine stapjes te zetten in hun eigen gemeenschap, we benadrukten ook de schadelijke effecten van plastic en waarom ze nee moesten zeggen tegen plastic. Na de presentatie hebben we hen witte T-shirts gegeven en hen gevraagd hun oplossingen te uiten voor deze milieu-uitdagingen door middel van kunst. Plastic vervuiling is wereldwijd een enorme uitdaging en Suriname is geen uitzondering. De jeugd heeft meer bewustzijn nodig. Je kunt je niet voorstellen hoe groen het land is. De stammen hadden niet veel kennis over de schadelijke effecten van plastic, maar ze houden hun omgeving wel schoon. Onze presentatie hielp hen eigenlijk om met eenvoudige oplossingen te komen. De kinderen genoten van de kunstworkshop en het planten van bomen, hun eenvoud en de drang om iets voor de planeet te doen, raakten ons echt. Het doel was om het bewustzijn te verspreiden over de unieke positie van Suriname als het enige land ter wereld met 93% bosbedekking en de belangrijke rol van de kinderen en jongeren in het land bij het zorgen voor hun omgeving voor toekomstige generaties', zei Basu.

'Klimaatverandering is de zwaarste realiteit van onze tijd en het is spijtig dat sommige mensen het nog steeds afschudden als een mythe. Aan de andere kant was dit bezoek aan Suriname een eye-opener over hoe een kleine natie economische vooruitgang combineert met natuurlijke instandhoudingsinspanningen om de bosbedekking te beschermen.'

'Green Hope was inderdaad bevoorrecht dat zij als ambassadeurs werden gekozen om de lokale jeugd te betrekken bij het overdragen van het belang van het beschermen van hun rijke biodiversiteit voor toekomstige generaties. Green Hope zal nu werken om de instandhoudingsinspanningen van Suriname wereldwijd te delen en er bij andere landen op aan te dringen zich ertoe te verbinden hun bosbedekking te vergroten.'

Basu zei, dat het team in totaal 12 dagen doorbracht in Suriname, en ook reisde in het Amazone-regenwoud en de milieuvriendelijke boodschap verspreidde. Ze hielden ook de 'Youth Awareness Conference for a Sustainable Suriname', waaraan 350 lokale jongeren deelnamen.

Een land met een bosbedekking van 93% hoeft mogelijk geen advies in te winnen over het beschermen van bomen. Maar, zoals het Green Hope-team ontdekte, wist de inheemse bevolking van Suriname niet veel over de schadelijke effecten van plastic. Dus zulke expedities zijn van wederzijds voordeel, omdat de eco-strijders ook veel van de stammen zouden hebben geleerd.


(Suriname Mirror/Khaleej Times, Dubai) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten