vrijdag 1 juni 2018

Vakbond voor oliearbeiders in Brazilië beëindigt staking vóórtijdig

(Bron foto: Twitter)
Rechtbank acht staking illegaal, omdat die politieke doelen had en geen arbeidsgerelateerde doelen


Brazilië vertoonde donderdag 31 mei 2018 tekenen van terugkeer naar normaal, toen een vakbond voor oliearbeiders een staking vóórtijdig beëindigde en een 11-dagen durende truckersstaking leek af te koelen. 

Olie-arbeidersbond FUP (Federação Única dos Petroleiros) heeft donderdag onverwachts aanbevolen, dat leden een 72-uursstaking opschorten die ze woensdag begonnen nadat een rechtbank zei dat de organisatie een boete krijgt van 2 miljoen reais ($ 537.000) voor elke dag dat de staking doorgaat. De rechtbank achtte de staking illegaal en zei dat de actie politieke doelen had in plaats van arbeidsgerelateerde doelen.


Het einde van de staking, die veranderingen eiste bij het door de staat geleide oliefabriek Petroleo Brasileiro SA, algemeen bekend als Petrobras, zal een opluchting zijn voor het bedrijf, waarvan de aandelen in de afgelopen twee weken rond de dertig procent zijn gedaald vanwege de vrees voor politieke inmenging.


Hoewel de effecten op de productie niet meteen duidelijk waren, veroorzaakte de staking geen verliezen voor Petrobras, omdat het bedrijf noodplannen had opgesteld, zei de Braziliaanse minister van Institutionele Veiligheid, Sergio Etchegoyen, op een persconferentie.

Ondertussen lijkt de actie van de truckers, die 11 dagen lang een groot deel van de Braziliaanse economie hebben gewurgd, aan zijn einde te komen. Etchegoyen zei, dat alle wegversperringen waren verwijderd, hoewel geïsoleerde groepen truckers problemen veroorzaakten. Het verkeer op de snelweg was in heel Brazilië weer normaal geworden, zei de federale politie in een verklaring.

Santos, de grootste haven van Latijns-Amerika, functioneerde nu, zei admiraal Ademir Sobrinho. Benzinevoorraden, die de afgelopen weken tekort waren geworden toen transportroutes werden geblokkeerd, werden op 70 procent van de locaties weer normaal, vertelde Aurelio Amaral, een directeur van de ANP-olieregulator van Brazilië (Agência Nacional do Petróleo), aan persbureau Reuters.

Toch blijven de effecten van de protesten hangen. Op benzinestations in Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië, bleven de rijen lang. Producten in supermarkten kosten op sommige locaties meer dan gebruikelijk, zelfs toen de voorraden weer normaal werden.

Bedrijven in de machine-industrie maakten plannen met werknemers voor collectieve vakanties, terwijl anderen ontslagen plannen, aldus het hoofd van de handelsgroep van de industrie, Jose Velloso, woensdag tegen Reuters, omdat een onvermogen om leveringen te verkrijgen of producten te leveren bij vrijwel alle bedrijven raakte.

Om de blokkerende truckers, die in de eerste plaats protesteerden tegen hoge brandstofprijzen, te overtuigen, stemde de regering ermee in de gemiddelde brandstofkosten te verlagen met 46 centavos ($ 0,12) per liter. Om de bezuinigingen te betalen, kondigde de regering aan dat ze een subsidie ​​voor exporteurs zou verlagen en de voordelen zou verlagen voor drankproducenten die actief zijn in de lage belastingzone Zona Franca, als Coca-Cola Femsa SAB de CV en Ambev SA. Die maatregelen zullen samen met andere kostenbesparende maatregelen, zoals verlaging van de belastingvoordelen voor bedrijven in de chemische sector, de overheidskas met 2,27 miljard reais verhogen, aldus de autoriteiten.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten