vrijdag 1 juni 2018

Etnel (NPS): 'Suriname doet weinig om dwangarbeid aan te pakken'

Assemblee ratificeert het protocol Dwangarbeid met 29 stemmen

(Bron screenshots: YouTube/DNA Suriname)

Minister Moestadja: 'Er komt een functionaris die zich specifiek zal bezighouden met de aanpak van dwang- en kinderarbeid'


NPS-volksvertegenwoordigster Patricia Etnel zei gisteren, bij de ratificatie van het protocol Dwangarbeid in De Nationale Assemblee, dat wanneer gekeken wordt naar de Memorie van Toelichting met betrekking tot dwangarbeid, het opvalt dat de Surinaamse regering niet zorgvuldig weet om te gaan met de informatie welke gepresenteerd is in rapporten van internationale organisaties en NGO’s. In deze rapporten wordt reeds gevraagd verscherpte acties te ondernemen gericht op de preventie, bescherming, rehabilitatie en eliminatie van dwangarbeid. Dit bericht Suriname Herald vandaag, vrijdag 1 juni 2018.

Etnel gaf aan, dat dwangarbeid alle werkzaamheden betreft die afgedwongen worden onder dreiging van een straf en waarvoor de desbetreffende persoon zich niet vrijwillig heeft aangeboden. Om dit soort zaken te voorkomen moet er preventief worden opgetreden door landen. De Arbeidsinspectie zal versterkt moeten worden. De grondoorzaken van dwangarbeid zullen aangepakt moeten worden, aldus Etnel.

Het Assembleelid stelde de regering de vraag of de Arbeidsinspectie de capaciteit heeft om landelijk te kunnen functioneren. Dit is volgens haar van belang, omdat de discussie over dwangarbeid vanuit elk district bekeken moet worden en niet alleen vanuit Paramaribo.

Etnel stelde verder, dat dwangarbeid in Suriname het meest vrouwen en kinderen treft. Armoede is een van de grondoorzaken voor dwangarbeid. Ze wilde weten wat er gedaan wordt aan armoedebestrijding in Suriname.

Minister Soewarto Moestadja heeft beloofd dat er een functionaris wordt benoemd die zich specifiek zal bezighouden met de aanpak van dwang- en kinderarbeid. 'Ik ben niet alleen een maker van mooie wetten, ze moeten ook functioneel zijn.' De bewindsman heeft het college toegezegd dat het binnen uiterlijk vier weken een stappenplan krijgt voor de aanpak van dwangarbeid in zijn algemeenheid.

Het parlement heeft het protocol Dwangarbeid donderdag met 29 stemmen geratificeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten