vrijdag 1 juni 2018

Cubaanse president Diaz-Canel gaat op eerste buitenlandse reis als staatshoofd naar collega Maduro

(Bron foto: Twitter)
'Ik beloof je dat je vandaag en voor altijd op Cuba kunt rekenen'


De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel is woensdag 30 mei 2018 naar Caracas gevlogen voor zijn eerste buitenlandse reis als staatshoofd, een show van solidariteit voor de president van Venezuela, Nicolas Maduro, wiens controversiële herverkiezing deze maand in het Westen is veroordeeld.

'Ik beloof je dat ongeacht hoe groot de uitdagingen zijn, je vandaag en voor altijd op Cuba kunt rekenen', zei Diaz-Canel na zijn ontmoeting met Maduro in het presidentieel paleis van Miraflores. 'Venezuela heeft nu onze solidariteit nodig', vertelde hij eerder aan Venezuela's Constituerende Vergadering, een pro-regerings wetgevend superorgaan.


De Verenigde Staten, de Europese Unie en de grote Latijns-Amerikaanse landen hebben de herverkiezing van 20 mei van Maduro veroordeeld en beweerd dat het niet voldoet aan de democratische normen.

Twee van zijn rivalen mochten niet deelnemen en het verkiezingscomité werd geleid door loyalisten. De Amerikaanse regering heeft nieuwe sancties opgelegd aan de door de crisis getroffen olie-exporteur.


Maar, China en Rusland hebben gewaarschuwd voor inmenging in het door de socialisten geleide land en collega-linkse regeringen in de regio, van Cuba tot Bolivia, hebben hun steun aangeboden.

'Uw woorden drukken het beste uit van het Cubaanse volk en we zijn eeuwig dankbaar voor de steun die u ons hebt gegeven', zei Delcy Rodriguez, een hoge Maduro-bondgenote die aan het hoofd van de Assemblee staat, die volgens critici de door oppositie gecontroleerde wetgevende macht, het nationale parlement, heeft ondermijnd.

Maduro was de eerste buitenlandse leider die Diaz-Canel ontmoette vorige maand nadat hij erin slaagde Raul Castro president van het door de communisten bestuurde eiland te worden.


Venezuela, dat 's werelds grootste oliereserves bezit, ruilt ruwe olie in voor medische en andere technische diensten in Cuba, hoewel de leveringen de afgelopen jaren zijn gedaald tijdens een economische implosie in het land van 30 miljoen mensen.

'We voelden Maduro's overwinning als de onze', zei Diaz-Canel. 'Venezuela heeft Cuba op vele manieren gesteund gedurende zijn geschiedenis. We hebben een schuld van dankbaarheid.' 

'Maduro verkocht het land niet, hij gaf het over. NATIONAL SHAME!', tweette oppositie parlementariër Juan Guaido en plaatste woensdag een foto van Diaz-Canel met een sjerp met de geelblauwe en rode Venezolaanse kleuren.


Diaz-Canel vloog naar Venezuela met zijn vrouw Liz Cuesta als first lady, een breuk in de gewoonte tijdens de bijna 60 jaar durende regering door de Castro-broers Fidel en Raul die in het algemeen zonder hun echtgenoten reisden.

Het bezoek van Diaz-Canel kwam toen de Cubaanse autoriteiten geconfronteerd werden met de chaos van overstromingen in de nasleep van Subtropical Storm Alberto die al vier mensen heeft gedood en de evacuatie van tienduizenden heeft veroorzaakt.


(Suriname Mirror/Reuters/Cuban News Agency/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten