vrijdag 1 juni 2018

Krutu van 7 juni in Paramaribo om granman der Saramaccaners aan te wijzen uitgesteld

'We hebben meer tijd nodig om de traditionele gezagdragers naar Paramaribo te halen'

Groep van twaalf lo wil echter, dat de vergadering in Atjoni wordt gehouden...


De krutu die op 7 juni in Paramaribo zou worden gehouden om een granman voor de Saramaccaners aan te wijzen, gaat niet door. Volgens cultureel antropoloog Salomon Emanuels is die datum logistiek niet haalbaar. 'Het is kort dag en we hebben meer tijd nodig om de traditionele gezagdragers naar Paramaribo te halen. Wij moeten bijvoorbeeld het verblijf van meer dan honderd mensen regelen.'

De planning is nu om de vergadering over twee weken in Paramaribo te houden, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 juni 2018.

Emanuels en raadsadviseur Eddy Jozefzoon willen met de krutu een einde brengen aan de jarenlange ruzie binnen de Saramaccaanse stam.

Emanuels ontkent, dat de krutu van 7 juni is geannuleerd nadat de twaalf lo, die de functie van granman claimen, hiertegen bezwaar hebben gemaakt. De groep van twaalf lo wil, dat de vergadering in Atjoni wordt gehouden, in aanwezigheid van alle basya's.

In een gezamenlijke verklaring van twee groepen - de twaalf lo en de groep van Albert Aboikoni - staat echter, dat aan de vergadering alleen wordt deelgenomen door hoofdkapiteins, kapiteins en hoofdbasya's met een overheidsbeschikking. Die verklaring is vorige week voorgelezen door Emanuels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten