dinsdag 27 maart 2018

'Wordt de drugshandel gebruikt als financieringsmechanisme in Suriname?'

Nurmohamed (VHP): 'Wordt drugshandel niet beschermd door de regering Bouterse-Adhin?'


VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed maakt zich enorm zorgen over de toename van drugsvangsten in Suriname. Maar, erger nog dat het beleid van de regering Bouterse-Adhin weinig hieraan doet. Tijdens de begrotingsbehandeling 2018 vroeg hij De Nationale Assemblee en de regering aandacht voor 'of Suriname richting drugsschuur gaat'. 

'Wat is de reden dat de regering geen inhoudelijke informatie wil geven over drugszaken? Waarom moeten we dit soort mensen beschermen? Waarom horen we nooit meer iets van drugsvondsten en zaken? Waar is het NII met informatie voor de gemeenschap? Waar is de website De Boodschap met informatie naar jongeren toe? Waarom kan ik de historische cijfers van drugsvangsten na maanden niet ontvangen van de regering? Waarom is het beleid ook niet serieus op dit stuk? Wie beschermt men in de regering? Benoemingen die nodig zijn het drugsbeleid aan te pakken, worden niet gedaan z.a. benoemingen van de korpschef, de minister van Justitie en Politie, de bevelhebber van het Nationaal Leger, het terughalen van de DEA, instelling van de drugsinlichtingendienst onder de procureur-generaal', stelt de politicus maandag 26 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

Officiële historisch cijfers tussen 2006-2010 geven aan, dat gemiddeld 300 kilo per jaar cocaïne in beslag wordt genomen in Suriname. Nurmohamed schat op basis van feiten tussen 2017-heden dat dit getal tussen de 10 en 50 maal groter moet zijn, 3.000-15.000 kilo per jaar, met een waarde van 300-1.500 miljoen Amerikaanse dollar. Er zijn andere schattingen van gemiddeld 7.000 kilo per jaar (700 miljoen dollar). Dit zijn bedragen 50% of 100% van de Nederlandse ontwikkelingshulp voor 35 jaren lang.

'Wordt de drugshandel gebruikt als financieringsmechanisme in Suriname?”, vraagt Nurmohamed zich af. Als veel informatie geheim wordt gehouden, klinkt bij hem geen ander antwoord. Als veroordeelde drugshandelaren en eigenaren van drugslaboratoria in Suriname deel uitmaken van hoge posities in een regering, is het antwoord voor hem in ieder geval duidelijk.

'Met 300 – 1.500 miljoen Amerikaanse dollar  zou je de Amerikaanse dollar koers wel omlaag kunnen brengen, als dit geld in de economie komt', denkt hij. Er is maar een laatste vraag voor de politieke analist en wetenschapper: wordt drugshandel niet beschermd door de regering Bouterse-Adhin?

De geschiedenis heeft heel veel feiten hierover en de link naar de 'grootste' politieke leiders en stafleden in de 'grootste partij' in Suriname. 'Men wordt al gauw angstig als de VHP-fractie over het onderwerp drugs praat in het parlement van Suriname', benadrukt Nurmohamed.

Hij roept klokkenluiders daarom op om alle informatie over drugshandel in Suriname bekend te maken. Nurmohamed roept ouders en leerkrachten/docenten dan ook op om alert te zijn op het gedrag van hun kinderen, en contact te maken met de ouders/autoriteiten als er iets opmerkelijks aan de hand is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten