dinsdag 27 maart 2018

Nieuw bewijs zou contacten tussen Venezolaanse president Maduro en bouwreus Odebrecht, Brazilië, aantonen

Odebrecht gaf miljoenen dollars voor campagnefondsen Maduro in ruil voor bouwprojecten



Nieuw bewijs zou aantonen, dat de president van Venezuela, Nicolás Maduro, voor vele miljoenen dollars aan publieke contracten heeft gegeven aan de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht in ruil voor miljoenen dollars aan campagnefondsen, een andere indicatie van de enorme omvang van de omkoperij door het bedrijf, met medeplichtigheid van de Latijns-Amerikaanse elites. Dit meldt InSight Crime vandaag, d

Volgens documenten en getuigenverklaringen die zijn verkregen door de Braziliaanse nieuwsuitbater Estadão, heeft Maduro meer dan 4 miljard dollartoegekend aan het Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht voor openbare werken die uiteindelijk nooit zijn voltooid in ruil voor 35 miljoen dollar aan donaties voor zijn presidentiële campagne van 2013.


Volgens Estadão verschijnt Maduro's handtekening in documenten die hard bewijs leveren voor deze corrupte relatie. Estadão meldt, dat Maduro degene was die het contact met Odebrecht initieerde. Euzenando Azevedo, de voormalige topfunctionaris van Odebrecht in Venezuela, verklaarde naar verluidt, dat Maduro's campagneleider Américo Mata hem benaderde met het verzoek om 50 miljoen dollar te betalen om Maduro's 2013-verkiezngscampagne te ondersteunen. Azevedo is naar verluidt overeengekomen om 35 miljoen aan bijdragen te betalen en heeft de financiering gecompenseerd voor het vrijgeven door de Venezolaanse regering van reguliere betalingen aan Odebrecht in verband met openbare werken.

Maduro zou volgens Estadão slechts één maand na zijn aantreden 'prioriteit' hebben gegeven aan de miljoenen dollars, die nodig zijn om de openbare projecten te dekken.

In het kielzog van dalende olieprijzen en aanhoudend economisch wanbeleid werden sommige staatcontractanten in Venezuela niet op tijd of helemaal niet betaald. De steekpenningen van Odebrecht voor Maduro waren kennelijk erop gericht om het bedrijf vooraan te zetten.

De miljoenenprojecten die aan Odebrecht werden gegeven, omvatten het upgraden en uitbreiden van bepaalde delen van openbaarvervoer systemen in de hoofdstad Caracas en het herstel van bestaande wegen en andere infrastructuur. Veel van deze projecten zijn echter nooit verder gegaan. Vanaf mei 2017 waren 23 van de 32 miljoenen dollars die aan Odebrecht in Venezuela werden toegekend, ofwel vastgelopen ofwel onafgewerkt.


Volgens Reuters is het project van het metrosysteem van Caracas, gestart in 2007 en naar verwachting in 2011 voltooid, slechts 23 procent voltooid.

Zoals InSight Crime eerder meldde, maakten vertragingen in de bouw onderdeel uit van de modus operandi van het bedrijf, dat in de hele regio werd gebruikt om de onwettig verdiende winst te verhogen.

Odebrecht vormt de kern van het grootste corruptieschandaal in Latijns-Amerika en besteedde honderden miljoenen dollars aan steekpenningen in de regio om contracten met openbare werken te sluiten. De 98 miljoen die Odebrecht naar verluidt in steekpenningen aan ambtenaren in Venezuela betaalde, was het hoogste bedrag dat werd betaald aan een Latijns-Amerikaanse regering buiten Brazilië, volgens een berekening van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten