dinsdag 27 maart 2018

Reshuffelen ministers leidt tot verdagen vergadering Assemblee

Slechts twee ministers van vereiste minimum van vier aanwezig

(Bon screenshot: DNA Suriname/YouTube - Suriname Mirror)

Oppositie verbolgen: 'Dat de ministers vandaag niet aanwezig kunnen zijn, wekt alleen maar speculaties bij ons op'


Na ruim 2,5 uur wachten op ministers heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, in overleg met de fractieleiders, besloten de geplande openbare vergadering van dinsdag 27 maart 2018, te verdagen. Slechts de ministers Soewarto Moestadja van Arbeid en Gillmore Hoefdraad van Financiën waren aanwezig, aldus Starnieuws.


Ministers hebben het laten afweten, aangezien zij niet weten welk lot hen wacht met de reshuffling. Minstens vier ministers moeten aanwezig zijn bij een vergadering. Dat is ongehoord. Ook al verkeert een minister in onzekerheid, hij/zij dient gewoon te verschijnen tot het moment van reshufflen. Maar, er wordt niet tegen die ministers opgetreden....

De wetswijziging die nodig is voor de verhoging van invoerrechten van kip en kipdelen van 20% naar 40% zou in behandeling genomen worden. Hoewel de Assembleevoorzitster samen met de fractieleiders het besluit nam om de vergadering te verdagen, hebben zij allemaal hun bezorgdheid geuit over de ontstane situatie in het land.

'Het is een vergadering die van tevoren is gepland, het is geen eenvoudig onderwerp. Het gaat om de pluimveesector, het gaat om werkgelegenheid, het gaat om veilig voedsel, het gaat om betaalbare voedsel voor de samenleving', stelde VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi. Hij vroeg zich af waar de prioriteiten van de regering zitten.

NPS-fractieleider Gregory Rusland zei 'de loop van zaken te betreuren. Alhoewel wij vinden dat er zaken zijn die dringend zijn, dat we moeten wachten tot nadat de president klaar is met zijn reshuffling, want als je hier in DNA nu vragen stelt, gaan die niet beantwoord worden.' Hij stelde voor om pas te vergaderen nadat de nieuwe ministers zijn beëdigd op 4 april.

Ook Carl Breeveld (DOE) uitte zijn ongenoegen over de wijze hoe de regering met DNA communiceert. 'Als ik kijk naar de regering, dan vind ik het jammer dat op deze manier tijd, energie en geld geïnvesteerd wordt in dit land en dit volk. We betreuren het dat deze vergadering op deze manier wordt afgeblazen.'

Marinus Bee (ABOP) benadrukte, dat het Surinaamse systeem geen demissionaire ministers kent. 'De minister is in functie totdat er een andere op zijn plaats komt. Dus als we hier zitten en horen dat de ministers niet aanwezig kunnen zijn, vanwege het feit dat ze op de lijst van reshuffling voorkomen, dan betekent dat dat ministeries stuurloos zijn.' Hij werd hierin onderbroken door de Assembleevoorzitster die opmerkte dat zij niet daarvan uit mogen gaan.

Bee: 'Wanneer ze weigeren hier te komen, wat moeten wij nog weten? We moesten een wet behandelen en we gaan de vergadering verdagen, vanwege het feit dat ministers weigeren hier aanwezig te zijn. De regeringswissel is pas op 4 april. Wat gaat er gebeuren met het land tussen nu en 4 april?' Bee vroeg Geerlings-Simons om in contact te treden met de regering, zodat het duidelijk is 'waar wij aan toe zijn in het land, want het land mag niet stuurloos zijn'.

'Dat de ministers vandaag niet aanwezig kunnen zijn, wekt alleen maar speculaties bij ons op. Als de ministers het gevoel hebben dat zij vervangen zullen worden en ze niet komen opdagen, waar blijft dan het respect voor dit land?', stelde William Waidoe (Pertjajah Luhur). 'Ik kom hier van Nickerie, het verste district, en na een paar schorsingen horen we dat de vergadering wordt verdaagd. Los daarvan heeft de commissie van rapporteurs twee weken lang hard gewerkt aan dit wetsvoorstel.'

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten