dinsdag 27 maart 2018

In Venezuela vechten hongerige kindbendes met machetes voor afval van 'kwaliteit'

Er zijn zo'n 10 kindbendes in hoofdstad Caracas, hun wapens zijn messen, stokken en machetes

Liliana... (Bron foto: Rosali Hernández)


Terwijl Liliana luizen plukt van het verwarde, dikke haar van haar vriend Patricio, terwijl ze samen op het trottoir van een straat in Caracas zitten, is ze ook multi-tasking en houdt ze haar 'familie' in de gaten. Een 10 jaar oud meisje genaamd Danianyeliz knielt neer om water uit een plas te drinken, Liliana verwijt haar dat en spoort haar aan om een ​​slokje te nemen uit een sapfles die ze net in een vuilniszak hebben gevonden. 

Op 16-jarige leeftijd is Liliana de moederfiguur geworden van een bende Venezolaanse kinderen en jong volwassenen, de Chacao, genoemd naar de buurt die ze als hun territorium beschouwen. De 15 leden, variërend in leeftijd van 10 tot 23 jaar oud, werken samen om te overleven in wrede gevechten om 'kwalitatief' afval in het afbrokkelende, door schaarste geplaagde Venezuela.

Hun wapens zijn messen en stokken en machetes.

De prijs? Afval dat voedsel bevat dat goed genoeg is om te eten. Liliana glimlacht snel en heeft de bijnaam Caramelo. Ze neemt de leiding over elke dag voor de groep, bepaalt hoeveel voedsel haar 'gezin' zal consumeren en hoeveel ze zullen wegstoppen voor een andere dag. Ze regelt conflicten die oplaaien en geeft een knuffel, een zoen of een klopje op de rug als dat nodig is.

'Caramelo is mijn moeder en Paola is mijn tante', zegt Danianyeliz, een nieuwkomer die zich ongeveer een maand geleden bij de bende voegde. Ze ging van huis weg, zei ze, omdat er niet genoeg eten was om rond te gaan. De 'tante' waar ze naar verweijst, Paola, is pas 14 en een ander lid van de bende.

Caramelo - die vroeg om de volledige namen van de leden van de groep niet te vermelden, omdat ze bang zijn dat ze door de politie worden aangevallen - heeft een hiërarchie gecreëerd binnen de groep Chacao-bende, er is een binnencirkel die ze het 'kleine combo' noemt. Het omvat haar, Paola en zeven andere leden die samen door de stad dwalen om zwarte vuilniszakken te 'recyclen', wat betekent dat ze de zakken doorzoeken naar eten en drinken.

Ze houden de rest van de bende buiten de leiderschapskring om verschillende redenen: gewelddadig gedrag, voedsel voor zichzelf houden of soms een persoonlijke afkeer, maar als het gaat om de verdediging van hun territorium, zijn alle verschillen en antipathie vergeten. Ze roept alle 15 leden samen in de 'grote combo' om een ​​verenigd front te presenteren aan bendes uit verschillende buurten. Zo nam de bende van Caramelo de controle over Chacao over, hoewel veel leden niet uit de buurt komen - waaronder Caramelo, die werd geboren en getogen in Junquito, een Caracas-wijk in de bergen op ongeveer 16 kilometer afstand.

Er zijn minstens tien bendes in de hoofdstad, aldus een schatting van maatschappelijk werkers en politie schatting. 'Er waren altijd kinderen op straat in Venezuela, maar nu zien we een nieuw fenomeen - kinderen die meer eten op straat krijgen dan bij hen thuis', zegt Beatriz Tirado, die leiding geeft aan 'Angeles de Calle' of 'Straat Engelen', een niet-gouvernementele liefdadigheidsorganisatie.

(Suriname Mirror/The Miami Herald)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten