dinsdag 27 maart 2018

Braziliaanse ex-presidente Dilma Rousseff niet blij met nieuwe Netflix-serie The Mechanism

Rousseff beschuldigt Netflix van 'het vervalsen van de realiteit' en het verspreiden van leugens



De Braziliaanse ex-presidente Dilma Rousseff heeft Netflix bekritiseerd vanwege zijn nieuwe serie, The Mechanism, die is gebaseerd op een van de grootste corruptieschandalen van Brazilië. Rousseff beschuldigt Netflix van 'het vervalsen van de realiteit' en het verspreiden van leugens over haar en haar mede-ex-president Luiz Inácio Lula da Silva. 

De serie ging vorige week in première. Het komt iets meer dan zes maanden vóór de presidentsverkiezingen, waarin Lula momenteel de koploper is.




The Mechanism is gemaakt door José Padilha, de bekroonde Braziliaanse regisseur die ook de succesvolle serie Narcos van Netflix heeft gecoproduceerd. De serie wordt door Netflix gepromoot als 'losjes geïnspireerd door echte gebeurtenissen'.

De gebeurtenissen die het beschrijft zijn die rond Operatie Car Wash, het onderzoek naar het massale corruptieschandaal in Brazilië, waarin tientallen hooggeplaatste politici en zakenmagnaten naar de gevangenis zijn gegaan.


Operatie Car Wash is in maart 2014 begonnen als een onderzoek naar aantijgingen dat de grootste bouwbedrijven van Brazilië het oliebedrijf Petrobras te veel in rekening hebben gebracht voor het aangaan van contracten. Onderzoekers beschuldigden Petrobras van het afromen van het extra geld van de top als steekpenningen voor het toekennen van contracten.

De Arbeiderspartij, die van 2003 tot 2016 aan de macht was, werd ervan beschuldigd een aantal van deze fondsen te hebben weggesluisd om politici te betalen en hun stemmen te kopen en te helpen met politieke campagnes.

Het schandaal heeft enkele van de bekendste politici van Brazilië aangetast, niet alleen van de Arbeiderspartij, maar ook van hun rivalen. President Michel Temer is een van degenen die onderzocht worden als onderdeel van Operatie Car Wash, maar heeft alle beschuldigingen van corruptie ontkend.


Vorig jaar werd ex-president Lula schuldig bevonden aan het ontvangen van een appartement als smeergeld en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De ex-leider heeft de beschuldigingen ontkend en beweert dat ze deel uitmaken van een politieke heksenjacht.

Ondanks het feit dat hij slechts enkele dagen verwijderd zou kunnen zijn van het feit dat hij naar de gevangenis wordt gestuurd - een rechtbank moet op 4 april een beslissing nemen - blijft Lula campagne voeren voor de presidentsverkiezingen in oktober.

Mevrouw Rousseff argumenteerde maandag, dat de Netflix-serie 'dezelfde moordtechnieken voor personages' gebruikt als de Braziliaanse pers in haar ogen had gebruikt om haar en Lula in diskrediet te brengen voorafgaand aan de verkiezingen.



Als een voorbeeld van de 'kwade trouw' van regisseur José Padilha citeerde ze een berucht citaat, dat in de serie wordt geuit door het personage dat op Lula is gebaseerd, maar in feite werd gezegd door senator Romero Jucá, die op dat moment de rechterhand van president Temer was.

In een open brief stelt Rousseff, dat 'iedereen die fictie wil maken het recht heeft op de wereld om dit te doen'. Maar, ze zegt dat The Mechanism 'niet gebaseerd is op echte feiten, maar op echte vervorming als een nieuw nep-nieuwsverhaal'.

Netflix heeft nog niet gereageerd op de brief van mevrouw Rousseff.

(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten