dinsdag 27 maart 2018

Twee goudmijnen te Tapoeripa onder beheer van Grassalco

Legale ondernemers die goud delven zijn controle volledig kwijt nadat ze op goudader zijn gestuit


De regering gaat twee goudmijnen waar zich de afgelopen dagen levensgevaarlijke wildwest-taferelen hebben voorgedaan, onder beheer van Grassalco stellen. Voor deze oplossing wordt gekozen, omdat de ondernemers die daar rechtmatig goud delven de controle volledig kwijt zijn nadat ze op een rijke goudader zijn gestuit. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 27 maart 2018.

Mensen uit de omgeving, maar ook personen die van heinde en verre kwamen, graaiden met gevaar voor eigen leven naar hartelust naar het erts dat door graafmachines was losgewoeld.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt, dat nog deze week het ministerie met belanghebbenden om de tafel gaat. Uitgenodigd zullen worden de ondernemers, bestuursdienst, Grassalco, ministeries, Commissie Ordening Goudsector Suriname, de parlementaire commissie voor NH, het traditioneel gezag in het gebied en de veiligheidsautoriteiten.

Het gebied komt onder beheer van Grassalco, dat al goudwinningsactiviteiten ontplooit te Maripaston in Para. De ondernemers zullen als sub-contractors onder supervisie van het staatsbedrijf opereren. 'De mensen aan wie door de overheid toestemming was gegeven om daar te werken hebben de zaak niet meer onder controle en we gaan het nu dus anders doen', aldus de bewindsman.


De bedoeling is dat Grassalco op basis van een 'verwerkingsdeal' de ondernemers zal betalen nadat het erts is verwerkt. Via deze constructie is de Staat verzekerd van royalties en belastingen en zijn er ook gegarandeerde inkomsten voor de dorpen en het district.

Om de kleinschalige goudmijnbouw te ordenen voert NH nu een tweesporenbeleid. Zo worden plaatsen waar sprake is van chaotische toestanden in een concessie ondergebracht. Daarnaast wordt met het UNDP, de ontwikkelingspoot van de Verenigde Naties, een blauwdruk ontwikkeld voor de oplossing van dergelijke conflictsituaties. Via deze blauwdruk wil NH de plotselinge spanningen door de ontdekking van goud overal, in en rondom dorpen in het binnenland, goed in kaart brengen en oplossingen daarvoor vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten