dinsdag 27 maart 2018

Trekken Colombiaanse FARC-dissidenten Ecuador binnen?

Leger Ecuador ontdekt junglekamp dat vermoedelijk van dissidente FARC-guerrilla's is


Het leger van Ecuador zei maandag 26 maart 2018, dat het een junglekamp had gevonden dat vermoedelijk van dissidente FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is, dichtbij de grens met Colombia. De mededeling  werd gedaan tijdens een bezoek van generaal-majoor Edison Narvaez aan het grensgebied waar vermeende FARC-dissidenten vorige week drie leden van de Ecuadoraanse veiligheidstroepen hebben gedood. 

Komen Colombiaanse FARC-dissidenten Ecuador binnen?
Volgens het leger was het kamp in de provincie Sucumbios vermoedelijk gebruikt door dissidente leden van het 48e front van de FARC, dat vroeger actief was in de provincie Putumayo. Het Colombiaanse leger meldde de desertie van de voormalige 48e Front commandant 'Wilber' en 15 meer mannen in oktober vorig jaar.

In het verlaten kamp, ​​waar plaats was voor tussen de 12 en 15 personen, vonden soldaten 'uitrusting, wapens en subversieve propaganda', zei het leger.

De FARC demobiliseerde vorig jaar en bereidt zich voor op het Congres, maar in verschillende delen van het land zijn dissidente fracties opgedoken, vooral in afgelegen gebieden waar de staat van oudsher zwak is en de drugshandel wijdverbreid is.

Veiligheidstroepen uit Ecuador en Colombia hebben gezworen de operaties in de gemeenschappelijke grensregio te vergroten in een poging om illegale gewapende groepen die betrokken zijn bij 'transnationale criminaliteit' die actief blijven, te verwijderen. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten zijn 32 leden van het leger  gewond geraakt door aanvallen van FARC-dissidentengroepen sinds de vredesovereenkomst van 2016 met Colombia's grootste voormalige guerrillagroep.




Een van de grootste dissidente facties, een groep onder leiding van een Ecuadoraanse burger genaamd 'Guacho', wordt verondersteld te bestaan ​​ uit 500 leden en is actief langs de Pacifische kust van beide landen.

De dissidente groepen worden mogelijk gesteund door Mexicaanse en Ecuadoraanse georganiseerde misdaadgroepen die cocaïne kopen van de guerrillastrijders.



(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten