dinsdag 27 maart 2018

Korps Suriname Verkeersvrijwilligers: 'Voorbereiding invoering bromfietscertificering was zwak'

Sinds start certificering 15 maart hebben zich maar achttien bromfietsers gemeld

Politie: 'Geringe aantal aanmeldingen heeft te maken met lakse houding van bromfietsers'


'De voorbereiding voor de invoering van de bromfietscertificering was zwak. Er moesten bijvoorbeeld meer mensen en instanties betrokken worden zoals bedrijven, scholen en rijscholen', aldus Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), dinsdag 27 maart 2018, in de Ware Tijd, naar aanleiding van de tot nu toe geringe opkomst voor registratie voor de bromfietscertificering. 

De registratie begon op 15 maart; tot zaterdag 24 maart hadden zich maar achttien mensen aangemeld. Binnen drie jaar moeten alle bromfietsers vanaf zestien jaar gecertificeerd zijn. Mensen die al een autorijbewijs hebben hoeven zich niet te registreren en zijn ook vrijgesteld van het theorie-examen. Er staan 118.000 bromfietsen ingeschreven bij de Verkeerstechnische Dienst.

'Er ontbreekt een goed communicatieplan met een strategie om de doelgroep te bereiken. Dat houdt niet alleen voorlichting in, maar er zouden ook workshops gehouden moeten worden voor de bromfietsers', zegt Gezius. Minimaal zes maanden vóór de registratie had er gecommuniceerd moeten worden met de doelgroep vindt hij. Die kan gemakkelijk bereikt worden via onder andere scholen en bedrijven.

De KSV-voorzitter ziet graag dat de rijscholen bij de begeleiding van de bromfietsers worden betrokken. Dit zou de kans op betere examenresultaten vergroten. De mensen zijn nu op zichzelf aangewezen en moeten de stof die ze moeten beheersen downloaden van de website van de politie.

Politiebrigadier Nathalie Creton coördineert de bromfietscertificering. Zij blijft erbij, dat het geringe aantal aanmeldingen te maken heeft met de lakse houding van bromfietsers, gezien de overgangsperiode van drie jaar. De meeste mensen die zich hebben geregistreerd zijn boven de vijftig jaar; slechts drie aanmelders behoren tot de groep jongeren.

'Misschien moet de voorlichting wat intensiever. We gaan ook de scholen bezoeken', zegt Creton. De bedoeling was om twee keer per week examens af te nemen, maar vanwege het geringe aantal aanmeldingen is dat teruggebracht naar één dag. De eerste zes geregistreerde personen hebben al examen gedaan. Slechts twee zijn geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten