donderdag 15 maart 2018

Ruim 488 kilo cocaïne aan boord vliegtuig in Saramacca

Politie bevestigt aanhouding zeven mannen

Ondernemer Oedit, eigenaar terrein waar vliegtuigje èn duikbootje zijn onderschept, weet van niets....,maar speculaties zijn niet van de lucht


Eenheden van het Korps Politie Suriname hebben samen met andere Veiligheidsdiensten dinsdag een vliegtuigje met bemanning en een lading drugs aangetroffen in het westen van Suriname, zo bericht de politie vandaag, donderdag 15 maart 2018.

In totaal zijn 420 pakken inhoudende cocaïne in poedervorm in beslag genomen. Het totale gewicht van de drugs is ruim 488 kilo.

Zeven personen zijn aangehouden, van wie twee buitenlanders. Het gaat om de 28-jarige Dionathan M., Harti L. (55), Chanderdath R. (35), Radjesh M. (35), Rishipersad C. (34), Parwesh K. (20) en de 43-jarige Sarwankoemar K. De buitenlanders zouden Brazilianen zijn.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn allen in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

De West meldde gisteren, dat twee verdachten werknemers zijn van de ondernemer Radj Oedit in Saramacca.

Oedit zegt in de Times of Suriname, dat hij onterecht als verdachte genoemd wordt op social media. Ook met de recent gevonden duikboot heeft hij niets van doen. De politie heeft hem niet aangehouden. Wel zitten vijf van zijn arbeiders vast.

Dat een vliegtuig met drugs op zijn veld was geland, was ‘nieuws’. 'Ik heb begrepen dat het vliegtuig uit Apoera kwam en dat de politie er op heeft geschoten, waarna ze de piloot hebben gedirigeerd om op mijn airstrip te landen', zegt Oedit tegenover de Times of Suriname.

Hij begrijpt niet waarom zijn arbeiders zijn aangehouden. Sinds de aanhouding en de inbeslagname van het vliegtuig, is het veld afgezet. Dat heeft gevolgen. 'Als het terrein niet snel wordt vrijgegeven zullen we grote verliezen lijden, dus is onze advocaat bezig na te gaan hoe het onderzoek snel afgerond kan worden en wij weer toegang tot het terrein krijgen', aldus Oedit. Ook wordt bekeken hoe de arbeiders zo snel mogelijk uit de cel te krijgen. 'Wel lastig, dat intussen mijn naam er aan gaat. Als ik er werkelijk iets mee te maken had, zou de politie mij ook hebben ondervraagd.'

De NOS schrijft het een saillant detail te vinden, dat het een publiek geheim is dat Oedit een van de geldschieters is van de Nationale Democratische Partij (NDP), de politieke partij van president Bouterse.

De politie is spaarzaam met het geven van informatie omdat het onderzoek nog in volle gang is. De gebeurtenissen roepen intussen bij de bevolking vele vragen op. Zo is het onduidelijk hoe er een drugsvliegtuig kon landen op het terrein van iemand bij wie kort daarvoor door de politie een drugsduikboot was aangetroffen. Ook het feit dat beide zaken zich afspelen op het terrein van iemand die - in ieder geval tot voor kort - een goede verstandhouding had met het staatshoofd van het land, leidt tot speculaties.

Verder is niet duidelijk waarom het toestel, een eenmotorige Cessna, een Braziliaanse registratie heeft en de teksten op de pakketten in het Portugees zijn. Cocaïne die in Suriname wordt aangetroffen, komt vrijwel altijd uit Colombia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten