donderdag 15 maart 2018

MAS: Perceeleigenaren mogen niet hun terreinen langs rivieren kunstmatig uitbreiden

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Voorzieningen die gevaar vormen voor veiligheid scheepvaart moeten verwijderd worden .
 

De Ware Tijd bericht donderdag 15 maart 2018, dat perceeleigenaren die hun terreinen langs rivieren kunstmatig uitbreiden, door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) zijn aangezegd direct daarmee  te stoppen, omdat dit illegaal handelen de veiligheid van de scheepvaart in gevaar kan brengen. 

Voor de landaanwinst wordt onder meer beschoeiing bij de oever aangelegd en het ingepalmde deel van de rivier wordt opgevuld met gebroken stenen en zand. 'Dat gaan we de eigenaren laten opruimen of wij zullen dat doen op hun kosten', zegt Lloyd Gemerts, stafmedewerker van MAS. Hij stelt dat de illegale uitbreiding langs alle rivieren plaatsvindt, maar volgens hem komt het vaak voor langs de Surinamerivier aan de Anton Dragtenweg. 'Veel gevallen is een relatieve constatering, maar we hebben wel een aantal geconstateerd langs deze rivier.'

Ook zijn er onder meer vaste boeien, dukdalven, aanmeerpalen en steigers langs rivieren geplaatst zonder vergunning. De mensen die dat hebben gedaan riskeren een boete van Srd 10.000. Voorzieningen die een gevaar vormen voor de veiligheid van de scheepvaart moeten verwijderd worden. In gevallen waar de voorzieningen aan de voorwaarden van de MAS voldoen, kunnen de eigenaars een vergunning krijgen.

Gemerts kent gevallen waar de mensen uit onwetendheid hebben gehandeld, maar er zijn ook personen die moedwillig een voorziening hebben opgezet. 'Bij kunstmatige landaanwinst neem ik aan dat mensen moeten weten dat het niet mag.'

Hij zegt, dat de MAS waarschijnlijk debet is aan het feit dat de mensen illegaal handelen. De organisatie heeft woensdag in de krant een mededeling geplaatst over het verbod van het plaatsen van voorzieningen zonder vergunning van de havenmeester. Met die bekendmaking wil de MAS aangeven dat ze verandering wil brengen in de ongewenste situatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten