vrijdag 16 maart 2018

Zwarte activiste en gemeenteraadslid in Rio de Janeiro Marielle Franco vermoord

Moord op activiste en politica leidt tot geschokte reacties en protesten

(Bron  foto: Twitter)

De zwarte activiste en gemeenteraadslid in Rio de Janeiro Marielle Franco is gisteravond samen met haar chauffeur doodgeschoten op weg naar huis van een evenement in het centrum van Rio de Janeiro. 

De Braziliaanse Arbeiders Partij, oftewel de PT (Partido dos Trabalhadores), van Rio de Janeiro heeft donderdag 15 maart 2018 een publieke verklaring uitgegeven, waarin de moord op de 38-jarige Marielle Franco in het centrum van Rio de Janeiro wordt veroordeeld. De verklaring zegt onder andere, dat de linkse partij 'grote droefheid uitspreekt over de tragedie' die gisteravond plaatsvond.


'Marielle, een strijdbaar gemeenteraadslid en activist voor mensenrechten en sociale gelijkheid, streed voor de mensen en een rechtvaardige, rechtvaardige samenleving.'

PT Congreslid, Wadih Damous, schreef op zijn Twitter-account: 'Marielle is geëxecuteerd. De moord werd vandaag voltrokken, maar het is het resultaat van een complot gesmeed door de barbaarse natuur die Brazilië in zijn greep heeft. Onder het fascisme handelen uitroeiingsgroepen in volledige vrijheid. Ondertussen, zoekt de militaire interventie (in staat Rio de Janeiro) in de boekentassen van kinderen die in favela's wonen.'


Het lid van de Socialistische en Vrijheids Partij, of PSOL (Partido Socialismo e Liberdad), Franco keerde terug naar huis van een evenemen in de wijk Lapa toen volgens getuigen haar voertuig door een andere auto werd benaderd. Ten minste negen kogels werden afgevuurd, waardoor de politica en haar chauffeur werden gedood. Haar adviseur, Fernanda Chaves, die ook in het voertuig zat, overleefde de aanval..

PSOL publiceerde een publieke verklaring waarin staat dat Franco's 'activiteiten als raadslid en mensenrechtenactivist alle PSOL-militanten trots maken'. Het merkte verder op, dat de linkse partij een 'onmiddellijk en rigoureus' onderzoek door de autoriteiten eist om de schuldigen te ontdekken en  motieven.




De moord op Franco komt twee weken nadat ze als rapporteur was benoemd in de speciale commissie die door de gemeenteraad is ingesteld om toezicht te houden op de militaire interventie in de stad Rio de Janeiro.


Drie dagen geleden veroordeelde ze de dood van twee jongeren tijdens een militaire politieoperatie in de Acari-gemeenschap.

'We moeten luid praten, zodat iedereen weet wat er nu in Acari gebeurt. Het 41e Militaire Politie-bataljon van Rio de Janeiro terroriseert en schendt Acari-inwoners. Deze week werden twee jongeren gedood en in een greppel gegooid. Vandaag liep de politie de straat op en bedreigde de bewoners. Dit is altijd gebeurd en met de (militaire) interventie is het slechter geworden', schreef ze op haar Twitter-account.


Protesten zijn georganiseerd in de steden Recife, Belem, Salvador, Natal, Sao Paulo, Brasilia, Belo Horizonte, Juiz de Fora, Porto Alegre, Florianopolis, Curitiba en elders om de moord op Franco te veroordelen.


(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Jornal do Brasil/Folha de S.Paulo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten