donderdag 15 maart 2018

SVJ tegen justitieel onderzoek naar lekken informatie over SLM naar de media

SVJ wil dat regering en parlement versneld wet ter bescherming klokkenluiders en informanten


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) is tegen een justitieel onderzoek naar het lekken van informatie over de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) naar de media. Deze kwestie kwam onder andere afgelopen zaterdag ter sprake tijdens een algemene ledenvergadering van de vereniging, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 maart 2018/

In een verklaring stelt de SVJ, dat ze 'met verbazing en grote bezorgdheid' kennis heeft genomen van het onderzoek dat wordt ingesteld op verzoek van de directeur van de SLM, met het kennelijk doel de vermeende anonieme klokkenluiders strafrechtelijk te vervolgen. Het instellen van een dergelijk onderzoek is volgens de SVJ in strijd met de preventieve werking en aanpak van corruptie en andere maatschappelijke misstanden die indruisen tegen het algemeen belang.

'Een dergelijk onderzoek heeft een afschrikwekkend effect en zal ertoe leiden, dat gevallen van corruptie en onmaatschappelijk handelen bij de overheid, overheidsinstituten, staatsbedrijven en de private sector niet gerapporteerd zullen worden, omdat de klokkenluider hiermee het risico loopt van rancune, repressaille, vervolging en straf', aldus de SVJ.

Ook kan een justitieel onderzoek er volgens de vereniging toe leiden, dat journalisten verklaringen moeten afleggen waarmee ook de persvrijheid onder druk komt te staan.

Derhalve worden de autoriteiten zoals regering en parlement opgeroepen versneld een wet te maken die 'met toetsing van het algemeen maatschappelijk belang, bescherming biedt aan klokkenluiders en informanten'.

Wat dit betreft kan worden afgekeken bij andere landen die al een dergelijke wettelijke voorziening hebben. Een dergelijke wet hoeft volgens de SVJ niet alleen van toepassing te zijn op het rapporteren van strafbare feiten die genoemd worden in de Anti-Corruptiewet, maar ook op activiteiten, wanpraktijken en wanprestaties bij de overheid en overheidsinstituten, die een bedreiging en gevaar zijn voor het algemeen belang, de nationale veiligheid en volksgezondheid.

Op de overheid, justitie en parlement wordt een klemmend beroep gedaan om op geen enkele wijze een justitieel onderzoek te stimuleren of te gelasten maar zich te beijveren opdat de wettelijke bescherming voor klokkenluiders snel komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten