donderdag 15 maart 2018

Legale Venezolanen op Curaçao dreigen door sluiting grens met Venezuela hun legale status te verliezen

Sinds sluiting grens is het voor Venezolanen niet mogelijk om hun paspoort te vernieuwen



Venezolanen die van rechtswege tot Curaçao zijn toegelaten, dreigen hun legale status te verliezen als gevolg van de sluiting van de grens met Venezuela. 'Bezorgdheid en angst overheersen', zegt Mary Ann Goiri-Gonzalez, woordvoerster van Venex, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao, vandaag, donderdag 15 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad

Het Land Curaçao heeft ongeveer vierduizend inwoners van Venezolaanse afkomst. – afgezien daarvan verblijven er naar schatting vijf- tot zesduizend Venezolanen op het eiland die niet over een sédula beschikken, en in veel gevallen ook niet over een paspoort; dit is de groep ‘ongedocumenteerde Venezolanen’.

Sinds de sluiting van de grens met Venezuela, op 5 januari van dit jaar, is het voor ingezetenen van Venezolaanse komaf niet mogelijk om hun paspoort te vernieuwen, en andere belangrijke documenten in Venezuela aan te vragen. Dit heeft tot gevolg dat hun toelating van rechtswege, die slechts geldig is voor een jaar, niet kan worden verlengd indien zij niet over een geldig paspoort beschikken.

Voor Europese Nederlanders is de situatie anders: degenen die van rechtswege worden toegelaten, krijgen een sédula voor de duur van vijf jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten