donderdag 15 maart 2018

Tientallen inheemse Amazone vrouwen in Quito, Ecuador, eisen hoorzitting met president Moreno

Inheemse vrouwen willen einde aan mijnbouwactiviteiten en oliewinning in hun regio

(Bron foto's: Twitter)


Toen Ecuador's Nationale Vergadering dinsdag 13 maart 2018 een wet goedkeurde voor de ontwikkeling van het Amazonegebied, kampeerden tientallen inheemse Amazone vrouwen buiten het presidentiële paleis in Quito en eisten een hoorzitting met president Lenin Moreno.

De wet zou een lange lijst van voordelen moeten opleveren voor de regio, de meest arme van het land, en zijn inwoners. Daaronder de toewijzing van vier procent van de prijs van elk vat olie uit de regio aan een regionaal ontwikkelingsfonds dat door lokale overheden wordt beheerd om sociale diensten te verbeteren en uit te breiden.



Een andere maatregel die in de wet is opgenomen, is schadeloosstelling voor mensen die catastrofale ziekten hebben als gevolg van milieuverontreiniging, die bestaat uit een vrijstelling bij de betaling van belastingen, vergoedingen voor openbare diensten en kwijtschelding van schulden.

Vrouwen uit de inheemse Amazone-gemeenschappen en nationaliteiten arriveerden echter in Quito, de hoofdstad van Ecuador, om een einde te maken aan mijnbouwactiviteiten en oliewinning in hun regio.

Op maandag begonnen ze met 'kamperen' voor Carondelet, het presidentiële paleis, waarvan ze zeggen, dat het zal duren tot president Moreno ermee instemt om hen te ontmoeten en hun mandaat te ontvangen.


Dinsdag probeerde de politie van Ecuador tevergeefs om ze van het openbare plein te verwijderen, maar er werden geen incidenten gemeld. 
Moreno, die dinsdagavond in Ecuador aankwam nadat hij deelnam aan de eedaflegging van Sebastian Piñera in Chili, heeft nog niet aangekondigd of hij de vrouwen zal ontmoeten. De inheemse leider, Patricia Gualinga, vertelde persbureau EFE, dat het mandaat andere zaken omvat, zoals voedselsoevereiniteit en intercultureel onderwijs.

Extractieve industrieën bedreigen de manier van leven van de inheemse bevolking. Twee mijnconcessies in Nankints en Tundayme, in het zuidelijke Ecuadoraanse Amazonegebied, hebben geleid tot de gedwongen uitzetting van hele gemeenschappen die hun recht op dat grondgebied claimen. 

President Moreno had ook een initiatief voorgesteld, om het Amazonebekken te beschermen, maar heeft zich niet gecommitteerd om mijnbouwconcessies te annuleren die waren verleend voordat hij in functie trad. 
Volgens de vrouwen veroordeelt het mandaat de aankondiging van een nieuw proces van olietoewijzingen in het zuidelijke Amazonegebied.

'Ze hebben niet voldaan aan de internationale procedure voor Vrije, Voorafgaande en Informatieve Consultatie', vertelde Irene Toqueton van de Sapara aan een lokaal persbureau.

(Suriname Mirror/TeleSUR.Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten