donderdag 15 maart 2018

Surinaamse in Nederland weigert inburgeringscursus Nederlands en vertrekt naar Suriname

(Bron screenshot:: De Telegraaf)
Maureen Ronde heeft geen diploma van de middelbare school...

Nederlandse wet- en regelving slaat nog wel eens door


Maureen Ronde ging in Nederland naar school, tot Suriname in 1975 onafhankelijk werd. Maar, toen ze twee jaar geleden naar Nederland kwam, was de IND (Immigratie- en Naturalisatie Dienst) onverbiddelijk: 'U moet Nederlands leren.' Maar, dat weigert Ronde, zo bericht De Telegraaf vandaag, donderdag 15 maart 2018.

Ze heeft getuigschriften van de lagere school en de huishoudschool, die ze tot het examenjaar bezocht en waar ze goede cijfers haalde. 'Ik zat al op school, maar heb die niet af kunnen maken, omdat ik thuis moest helpen. Mijn moeder werd ziek en toen moest ik helpen, werken en de andere kinderen verzorgen.' 

Op grond van de Inburgeringswet die in 2013 is ingegaan, krijgen Surinamers alleen vrijstelling van de examens voor het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal wanneer ze een diploma van de middelbare school hebben. Burgeren ze niet in, dan riskeren zij een boete van maximaal 1250 euro.

'Ik vind het belachelijk', zegt Ronde, 'vooral omdat Turken die naar Nederland komen en de taal helemaal niet spreken, wél een vrijstelling krijgen.'  Dat komt omdat het land een associatieverdrag met de Europese Unie heeft. Op grond daarvan kunnen Turken niet worden gedwongen in te burgeren.

In mei vertrekken Maureen een haar Nederlandse echtgenoot naar Suriname.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten