donderdag 15 maart 2018

Drugs Cessna Saramacca waarschijnlijk in verleden ook op continent ingezet voor cokevluchten

De Cessna te Saramacca (Bron foto: Facebook)
Vliegtuigje in november 2002 in Brazilië gestolen en aangetroffen in Paraguay


De Cessna 210 - met PT-LNU-registratie -,  die dinsdag 13 maart 2018 op een airstrip in een rijstveld in het district Saramacca door de autoriteiten werd onderschept, met zo'n 400 kilo cocaïne aan boord, is waarschijnlijk in het verleden eerder gebruikt voor de smokkel van cocaïne.

Het vliegtuigje werd op 6 november 2002 in Brazilië gestolen op een privéluchthaven in Presidente Castelo Branco (26 kilometer van Maringá), in de deelstaat Paraná. Het vliegtuigje werd 's ochtends gestolen door vijf gemaskerde en bewapende mannen die het vliegveld bestormden.

(Bron:: Google Earth/Suriname Mirror)
De politie geloofde meteen, dat de Cessna, PT-LNU, wit met een blauwe streep, ter waarde van $ 200.000, was gestolen door een bende die verband hield met cocaïnehandel of -smokkel. Volgens de afgevaardigde van Nova Esperança (35 kilometer van Maringá), Arildo Fulgêncio de Almeida, is dit type vliegtuig de favoriet van drugsbendes, omdat het een grote autonomie heeft en gemakkelijk kan landen op kleine landingsbanen.

De federale politie en de Sindacta (Centro Integrado Nacional de Defesa Aérea de Controle e Tráfego de Aeronaves) werd ook opgeroepen voor onderzoek, zo berichtte 14 november 2002 Folha de Londrina.

De Cessna werd een aantal dagen later door de politie van Amambay, net over de grens in Paraguay, teruggevonden op het verblijf van de Braziliaanse landeigenaar Ivo Maia Sobrinho in Canindeyú.
 
De Cessna te Curitiba, Brazilië, 12 april  2006.
Het narco-vliegtuigje werd overgebracht naar de luchthaven van deze stad. Commissaris van politie van Amambay, José Ignacio Martínez, sprak met de eigenaar van het gevonden vliegtuig, Pablo Sergio Machado.

De politiedelegatie arriveerde op de ranch van San Juan, 5 kilometer van de stad Ype Jhú, waar het het vliegtuigje zich bevond. Politieagenten begonnen met inlichtingen vergaren en lokaliseerden de Cessns op het terrein van de ranch van San Juan, eigendom van de Braziliaan Ivo Maia Sobrinho (59).

De eigenaar van de hacienda werd door de agenten gevraagd over de ontdekking van het vliegtuigje op zijn eigendom en gaf aan, dat het vliegtuig was gebracht door een persoon die hij identificeerde als Moisés dos Santos Coinete, aldus op 20 november 2002 ABC Paraguay.

Er werden geen arrestaties verricht.

(Suriname Mirror/Folha de Londrina/ABC Paraguay)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten