donderdag 15 maart 2018

Oud-minister Ronald Assen ziet af van aanbod minister van Justitie en Politie te worden

'Vertrek in deze fase zou toch een behoorlijke psychologische klap betekenen voor NPS'

Assens partijgenote Marie Levens bedankt voor post minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur


Oud-minister Ronald Assen, die door president Desi Bouterse was gevraagd of hij de functie van minister van Justitie en Politie op zich wilde nemen, heeft het aanbod afgeslagen. De ex-minister uit twee kabinetten-Venetiaan werd vorige week vrijdag benaderd of hij de functie wilde aanvaarden. Hij vroeg enkele dagen bedenktijd en liet president Desi Bouterse maandag weten, dat hij geen invulling kan geven aan de functie.

'Ik ben vorige week vrijdag benaderd en ik heb toen bedenktijd gevraagd tot maandag tien uur 's morgens, want als je een voorstel krijgt van de president moet je daar serieus mee omgaan. En maandag tien uur heb ik te kennen gegeven, dat ik het niet mogelijk acht om de functiee te aanvaarden', zei hij vandaag, donderdag 15 maart 2018, op ABC Radio.

'Twee redenen. Ik ben groen en de NPS is in opmars. Hoewel ik niet veel meer voorstel in de partij zou een vertrek in deze fase toch wel een behoorlijke psychologische klap betekenen voor de partij en dat kon ik de partij niet aandoen.'

De tweede reden was van persoonlijke aard. De ex-bewindsman merkt op, dat hij destijds verschillende analyses heeft gemaakt over de Decembermoorden-rechtszaak en voorstander is van een waarheidsproces in plaats van een rechtszaak. Dit werd, aldus Assen, door veel mensen bestempeld als een sollicitatiepoging naar een functie in de regering-Bouterse. 'Als ik nu aan het einde van de rit een functie moet aanvaarden lijkt het alsof die mensen gelijk hebben gehad en dat wil ik mezelf historisch niet aandoen', stelt de politicus.

Hij zegt, dat hij geen ministersfunctie ambieert, maar als de NPS weer aan de macht komt en op hem een beroep zou doen, hij de post wel zou aanvaarden. De NPS is in opmars en de politicus hoopt dat de kiezers in 2020 ontdekken welke kwaliteit in de partij zit 'en dan gaan we ervoor'.

Het ministerie van Justitie en Politie ziet hij overigens met alle belangengroepeen die daarbij horen als een grote uitdaging om daar leiding aan te geven. 'Met al die beroepsgroepen en belangengroepen daar denk ik dat ik samen met die groepen een goeie job doen.'

Assen zegt verder nog, dat onmiddellijk nadat de Ware Tijd woensdag publiceerde, dat hij benaderd was voor een ministersfunctie, hij toenmalig president en ex-NPS-voorzitter Ronald Venetiaan onmiddellijk heeft gebeld om hem persoonlijk te informeren, dat hij bedankt heeft voor de eer.

Vernomen wordt dat ook Assens partijgenote Marie Levens geen minister in het huidige kabinet wil worden. Zij was gevraagd voor de post bij Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten