vrijdag 10 januari 2020

Directeur Cairo van Diakonessenhuis: 'Ligdagtarieven moeten echt op de schop, want ze dateren van 2015

'Grootste uitdagingen dit jaar financiering zorg en afremmen wegtrekken  verplegend personeel'


'De ligdagtarieven moeten echt op de schop, want ze dateren van 2015 en zijn zeker niet meer bij de tijd', zegt Clyde Cairo, algemeen-directeur van het (particuliere) Diakonessenhuis, vandaag, vrijdag 10 januari 2020, in de Ware Tijd. 

Hij noemt als grootste uitdagingen voor dit jaar financiering van de zorg en het afremmen van het wegtrekken van verplegend personeel. De zorginstellingen hebben gezamenlijk meerdere keren het ministerie van Volksgezondheid proberen te overtuigen van de noodzaak om de ligdagtarieven te verhogen tot een realistisch niveau. Cairo hoopt dat dit in het nieuwe jaar eindelijk gebeurt, of dat de regering de ziekenhuizen financieel ondersteunt en haar verplichtingen tegenover de zorginstellingen regelmatig nakomt.

Door de bijna precaire financiële situatie is het Diakonessenhuis niet in staat het personeel loonsverhoging te geven. 'Wij zijn totaal afhankelijk van de ligdagtarieven. De overheidsziekenhuizen hebben in 2018 een loonsverhoging van 25 procent gegeven, wat leidde tot een groot verschil tussen de lonen binnen de sector', zegt Cairo. Het gevolg is dat verpleegkundigen van de twee particuliere ziekenhuizen wegtrekken naar ziekenhuizen van de overheid, die op hun beurt vrijwel machteloos staan tegenover het vertrek van ervaren krachten naar het buitenland.

Ruth Mangroe, verpleegkundig-directrice van het Diakonessenhuis, onderschrijft dit. 'Sinds vorig jaar april tot nu toe zijn er meer dan vijftig verpleegkundigen naar overheidsziekenhuizen overgestapt.' Mangroe denkt dat dit komt door de beloning. 'Er is geen eenduidigheid in de salariëring van verpleegkundigen. Als particuliere instantie is onze grote uitdaging het bestaande personeel te behouden.' 

Om te kunnen groeien in haar diensten, zoals het uitbreiden van moeder- en kindzorg, hoopt directeur Cairo de bouw van een hierop gericht, gespecialiseerd centrum te kunnen realiseren. Maar, dan moet eerst worden voldaan aan andere voorwaarden zoals behoud van personeel en voldoende geld voor de exploitatie. 'De financiering van de zorg moet op de schop als wij kwaliteit met hart willen garanderen zoals onze slogan aangeeft.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten