vrijdag 10 januari 2020

Parket van Antwerpen start onderzoek na vondst 1.468 kilo cocaïne in haven Antwerpen

Cocaïne al op 18 november gevonden in lading yucca uit Colombia


Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek geopend na de vondst van een partij cocaïne op 18 november, maar dat is nu pas door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De douane vond 1.468 kilo coke tussen een lading yucca uit Colombia. De drugs werden in beslag genomen en de federale gerechtelijke politie van Antwerpen startte een onderzoek. 

Op 18 november controleerde de douane een container op kaai 730 aan het Bevrijdingsdok in de Antwerpse haven. Tussen een lading yucca, die gebruikt worden als tuin- of sierplanten, werden in totaal 1.321 pakken gevonden met daarin in totaal 1.468 kilo cocaïne.

'De container stond op een schip dat afkomstig was van Colombia', zegt het Antwerpse parket. 'De drugs werden in beslag genomen. Het verdere onderzoek wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen.' 

Ondanks dat de drugsvangst zich al in november voordeed, werd het onderzoek nu pas geopend, omdat de douane het volledige dossier pas recent overmaakte. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 73,4 miljoen euro.

Woensdag 8 januari  2020 maakte het Belgische ministerie van Financiën nog bekend, dat 2019 een recordjaar voor drugsvangsten in België was. In de Antwerpse haven ging het om 119 onderschepte ladingen met in totaal 61,8 ton cocaïne. Dat is een stijging van bijna een kwart ten opzichte van 2018 en 660 procent in vijf jaar tijd. De cocaïne kwam vooral uit Brazilië, Suriname, Ecuador en Colombia.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten