vrijdag 10 januari 2020

Braziliaanse Hooggerechtshof vindt dat homoseksuele Jezus op Netflix mag

'Het christendom kan heus tegen een stootje'


Het christendom kan heus tegen een stootje en daarom is censuur van een komische Netflix-film over een homoseksuele Jezus niet nodig. Tot dit oordeel kwam de hoogste rechter in Brazilië donderdag 9 januari 2020. 

Een dag eerder had een lagere rechter geëist dat Netflix de satire zou verwijderen om verdere escalatie van geweld in het land te voorkomen. ‘Het is niet aannemelijk dat een satire de magische kracht heeft om de waarden te ondermijnen van het christelijke geloof, dat al ruim tweeduizend jaar bestaat’, citeert persbureau AP uit het vonnis van het Hooggerechtshof.


Netflix was tegen de uitspraak van woensdag in beroep gegaan. De eis om de film offline te halen kwam neer op censuur en intimidatie, stelde de streamingdienst. ‘De eerste verzoeking van Christus’, een drie kwartier durende ‘kerstspecial’ van de Braziliaanse komiekengroep Porta dos Fundos, heeft in Brazilië en onder christenen wereldwijd tot commotie geleid.


In de film, die bol staat van de onderbroekenhumor, keert Jezus na een verblijf van veertig dagen in de woestijn terug naar huis om zijn vriend voor te stellen aan zijn ouders.

Een petitie tegen de film werd meer dan twee miljoen keer getekend en het productiekantoor van Porta dos Fundos in Rio de Janeiro werd op kerstavond bekogeld met brandbommen. Het offline halen van de film moest de rust doen terugkeren, stelde de rechtbank woensdag.

Netflix had de film in afwachting van het beroep niet offline gehaald. Terecht, zo bleek uit de uitspraak van het Hooggerechtshof. ‘Wij zijn tegen elke daad van censuur en geweld’, reageerde Porta dos Fundos in een statement op Twitter. ‘Het is ons werk om humor te maken, te entertainen en reflectie te stimuleren.’ 

(Suriname Mirror/Diario do Litoral/Twitter/Volkskrant/YouTube/Diario do centro do mundo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten