woensdag 6 mei 2020

Uitbetaling salarissen en vakantiegeld aan FAI-personeel

Minister Parmessar hoopt dat FAI een bedrijf wordt om weer trots op te zijn


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt woensdag 6 mei 2020, dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en van Financiën hebben de uitbetaling van de salarissen en het vakantiegeld van het personeel van bananenbedrijf FAI N.V. gerealiseerd. De vakantiegelden zouden in maart  uitbetaald moeten worden en de afgelopen maand is er veel communicatie geweest tussen het ministerie van LVV en Financiën hieromtrent. Na het administratief proces is het geld gestort op de rekeningen van het personeel van FAI N.V. 

De werknemers van FAI worden betaald volgens een prestatiesysteem. Dit houdt in, dat het basissalaris wordt aangevuld met een prestatiecomponent.

Minister Rabin Parmessar vraagt een ieder van het bedrijf begrip voor de verlate uitbetaling, maar hij doet er alles aan dat elke werknemer krijgt waarop die recht heeft. De salarissen maken 35% deel uit van de operationele kosten van het bedrijf. Hiernaast moet er ook betaald worden voor diverse inputs zoals mest, verpakkingsmateriaal, onderhoud van de kabelbanen en de bespuiting en besproeiing met landbouwvliegtuigen.

De overheid van Suriname heeft een aantal jaren geleden besloten het bedrijf te privatiseren. Echter is nu gebleken, dat dit niet heeft geresulteerd in het gezond krijgen van het bedrijf. Het Belgisch bedrijf UNIVEG, dat het management voerde, is plotseling vertrokken met achterlating van torenhoge schulden en achterstallige betalingen aan het personeel. Thans is het bedrijf weer in handen van de overheid, die het op zich heeft genomen om het bedrijf draaiende te houden en verder te ontwikkelen.

'We kunnen onze Surinaamse werknemers niet in de steek laten', zegt minister Parmessar.

In de afgelopen maanden heeft FAI het geld nog niet kunnen opbrengen om het een en ander te kunnen uitvoeren. Er zijn veel achterstanden, de afzetmarkten zijn verwaarloosd, niet betaalde claims en met het managementteam zijn deze kwesties op een rij gezet. Stap voor stap lukt het om zaken te kunnen realiseren. De minister is trots en heeft vertrouwen in het lokaal management en de overige medewerkers. Er is knowhow in Suriname. Door open en transparante communicatie met de opererende vakbonden en de medewerkers binnen het bedrijf, hoopt de minister dat een ieder goed is ingelicht en open staat voor de transformatie van het bedrijf, die sinds kort is ingegaan.

De bananenaanplant wordt gestaag opgevoerd en er worden ook al andere gewassen geplant zodat het bedrijf zich weerbaar kan maken tegen de klimaat- en marktinvloeden. Binnen niet al te lange tijd en met de ondersteuning van het managementteam, het personeel, de vakbonden van FAI. N.V. en vooral de Regering hoopt minister Parmessar dat dit bedrijf wederom een bedrijf wordt om trots op te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten