woensdag 6 mei 2020

Agenten met hbo-opleiding worden niet langer automatisch bevorderd

'Wegens verzadigdheid geen bijzondere bevordering agenten diverse studies'

'Behoefte aan specifiek kader bepalend voor toekenning bijzondere bevorderingen wegens studie'


Politieagenten die een hbo-opleiding hebben afgerond, worden niet langer automatisch bevorderd. Dat staat volgens de Ware Tijd vandaag, woensdag 6 mei 2020, in een circulaire die medio april is rondgestuurd binnen het Korps Politie Suriname (KPS). 

Korpschef Roberto Prade laat daarin weten, dat er wegens 'verzadigdheid' geen bijzondere bevordering meer zal worden toegekend aan manschappen van de studies journalistiek, rechten, lichamelijke opvoeding, sociaal culturele vorming, muziek en maatschappelijk werk. Vanwege 'dringende noodzakelijkheid' zijn er alleen nog versnelde doorgroeimogelijkheden voor manschappen van de opleidingen ICT, humanresourcesmanagement (hrm), bedrijfskunde, economie en finance en elektrotechniek, gawasa en automontage.

De korpsleiding gaat uit van het standpunt dat de behoefte aan specifiek kader bepalend moet zijn voor de toekenning van bijzondere bevorderingen wegens studie. Vanuit het aangepaste beleid wordt elk verzoek tot bijzondere bevordering voortaan kritisch getoetst, benadrukt de korpschef in het rondschrijven. Dat geldt ook voor verzoeken om tot de officiersopleiding te worden toegelaten. Volgens de richtlijnen moet een studie relevant zijn voor de werkzaamheden van een politieagent in het korps.

De mededeling zou 'enorm verrassend' zijn overgekomen bij KPS-medewerkers in de afrondende fase van één van de studies, waaraan het korps nu geen behoefte meer heeft. Enkele agenten, die de krant op basis van anonimiteit hebben gesproken, zijn ten einde raad. Wat hen vooral steekt, is dat er geen overbruggingsperiode is genoemd.

'Het is gewoon een smoes die men pats-boem invoert om jou als kleine man die hogerop probeert te komen te duperen. A sani fout!', reageert een agent van politie tweede klasse.. Uit vrees voor mogelijke rancune vraagt de studerende agent de Ware Tijd om de studierichting niet te vermelden. Het kan er bij deze agent niet in, dat de korpsleiding zegt geen behoefte meer te hebben aan de specialisaties rechten en maatschappelijk werk. 'Je hebt de mensen nodig. Ga maar na op de verschillende posten en afdelingen.' 

'Het kan nooit dat de organisatie genoeg heeft aan personen die rechten hebben gestudeerd. Dat is onkan', zegt een collega, die ook in de afrondende fase zit van één van de studies. 'Dit kun je niet maken. Het is vreselijk en demotiverend.'

De Surinaamse Politiebond (SPB) zegt op de hoogte te zijn van de maatregel, maar niet van ontevredenheid bij de leden. Woordvoerder Revelino Eijk voert aan, dat het toekennen van en het stellen van voorwaarden voor bijzondere bevorderingen een 'prerogatief is en blijf' van de korpsleiding. 'Vermits zulks niet indruist tegen verworven rechten van onze leden, valt het niet binnen het domein van de bond.'

Maar, volgens Eijk zal het bondsbestuur niet schromen om in conclaaf te treden met de korpsleiding, 'indien er aantoonbaar houvast kan worden gevonden aan de grieven van de leden'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten