woensdag 6 mei 2020

Trump ontkent banden met opgepakte Amerikanen in verband met 'staatsgreep' Venezuela

(Bron foto:Twitter)
'Amerikanen maakten deel uit van operatie om president Maduro te vermoorden' 

Operatie zou zijn gesteund door het naburige Colombia en de Verenigde Staten


De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag 5 mei 2020, dat de Amerikaanse regering niets te maken heeft met een vermeende inval in Venezuela waarbij twee Amerikaanse burgers achter de tralies belandden in het door crisis geteisterde Zuid-Amerikaanse land.


Trump zei dat hij net hoorde van de detentie van het paar, door Venezuela beschuldigd van het zijn van huurlingen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei, dat ze deel uitmaakten van een operatie om hem te vermoorden die werd gesteund door het naburige Colombia en de Verenigde Staten.




'Wat het ook is, we laten het u weten', vertelde Trump aan verslaggevers in Washington, DC, voordat hij vertrok van het Witte Huis naar Arizona. 'Maar het heeft niets met onze regering te maken.' 

Maduro zei 'de Amerikaanse regering is volledig betrokken bij deze mislukte overval' en prees de leden van een vissersdorp, omdat ze één groep in het nauw hadden gedreven en de 'professionele Amerikaanse huursoldaten' hadden gesaldeerd. De Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, herhaalde de opmerkingen van Trump later op dinsdag en zei dat 'de Amerikaanse regering niets te maken heeft met wat er de afgelopen dagen in Venezuela is gebeurd'.



De autoriteiten in Venezuela identificeerden de twee gedetineerde mannen als Luke Denman en Airan Berry, beide voormalige Amerikaanse special forces-soldaten die banden hebben met het in Florida gevestigde particuliere beveiligingsbedrijf Silvercorp USA. Een derde Amerikaanse ex-oprichter van Green Beret en Silvercorp, Jordan Goudreau, eiste de verantwoordelijkheid op voor het leiden van 'Operatie Gideon', die werd gelanceerd met een poging om op zondag voor het ochtendgloren op het strand te landen, waarbij acht vermoedelijke aanvallers werden gedood.


De twee voormalige Amerikaanse soldaten werden maandag tientallen kilometers van de eerste poging tot strandlanding in een vissersdorp aangehouden. De autoriteiten zeggen dat ze apparatuur in beslag hebben genomen en tientallen anderen hebben vastgehouden. Goudreau zei dat de operatie bedoeld was om Maduro te vangen - en niet te doden. Hij zei dat hij het had uitgevoerd met een 'klein budget' nadat hij een overeenkomst had ondertekend met de door de VS gesteunde Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, die Goudreau beschuldigt hem niet te hebben betaald. Guaido ontkent enige relatie met Goudreau te hebben.


Venezuela wordt gegrepen door een toenemende sociale, politieke en economische crisis onder Maduro's heerschappij, die bijna vijf miljoen inwoners heeft doen vluchten voor afbrokkelende sociale diensten, zoals onbetrouwbaar water, elektriciteit en kapotte ziekenhuizen.

De VS behoort tot bijna 60 landen die Guaido steunen als de legitieme leider van Venezuela. Guaido beriep zich meer dan een jaar geleden op de Grondwet en riep zichzelf uit tot interim-president. Maduro, die China, Rusland en de meeste Venezolaanse staatsinstellingen, waaronder het leger, steunt, beschuldigde Guaido en de VS destijds van een staatsgreep. Venezuela en de VS verbraken een jaar geleden de diplomatieke banden, dus er is geen Amerikaanse ambassade actief in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

'Het schokt me hoe krankzinnig ze waren', zei Mike Vigil, het voormalige hoofd van de internationale operaties van de Drug Enforcement Administration. 'Ze liepen regelrecht in een opgerolde ratelslang zonder zelfs maar de capaciteit van de Venezolaanse strijdkrachten minimaal te hebben bestudeerd. De Amerikaanse regering zou op geen enkele manier zo'n operatie hebben gesteund.' 

Guaido - vaak bespot door Maduro als een marionet van de VS - heeft twijfel geuit over de regeringsversie van de gebeurtenissen van zondag. 'Ze proberen een staat van schijnbare verwarring te scheppen, een poging om te verbergen wat er in Venezuela gebeurt', zei Guaido dinsdag in een virtuele congresbijeenkomst over benzinetekorten, een dodelijke gevangenisopstand en een gewelddadig bendegevecht in Caracas. De Venezolaanse regering heeft ook moeite om de verspreiding van de coronavirusuitbraak het hoofd te bieden.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten