woensdag 6 mei 2020

Bond SLM akkoord met bezuinigingsmaatregelen - Tijdelijke arbeidscontracten worden niet verlengd

Toelagen voor de resterende maanden van 2020 worden bevroren

'Eigenhandig is de bond akkoord gegaan met deze maatregelen'


In het kader van de gevolgen van de huidige Covid-19 situatie en de ernstige financiële problemen binnen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij N.V. is in opdracht van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) gewerkt aan de contouren van een bezuinigings- en herstartplan, zo schrijft De West woensdagavond 6 mei 2020. 

De directie van de SLM heeft in overleg met het bestuur van de BPSLM (Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij) besloten ingaande gisteren het volgende door te voeren: het bevriezen van de toelagen voor de resterende maanden van 2020, te weten energietoelage, reinigingstoelage, autotoelage/vervoerstoelage, re-presentatietoelage en brandstoftoelage.

De redactie van De West heeft de hand gelegd op de brief die dinsdag is gestuurd aan alle SLM-medewerk(st)ers. Verder staat in de brief, dat vanwege het ministerie van OWT&C de instructie is gegeven, dat contracten niet verlengd moeten worden. Hieruit vloeit voort, dat alle tijdelijke contracten, inclusief arbeidscontracten, niet verlengd zullen worden.

Naar wij vernemen heeft de bond niet met zijn leden afgestemd. 'Eigenhandig zijn zij akkoord gegaan met deze maatregelen', zegt een SLM-medewerker. Volgens de SLM is het tot op heden nog gelukt uit eigen middelen het salaris over de maanden maart en april 2020 uit te betalen.

Het monitoren voor wat betreft het uitbetalen van de salarissen vindt vooralsnog op maandbasis plaats. Dit geldt dus ook voor de uitbetaling van het salaris over de maand mei. Voor wat betreft de vakantietoelage, die in de maand mei uitbetaald zou worden, is met de besturen van de vakbonden BPSLM en VSV (Vereniging van Surinaamse Verkeersvliegers) besloten, dat deze onder voorbehoud in september zal worden uitbetaald. Ook zullen de bonusgelden niet in december worden uitbetaald. Getracht zal worden deze wel voor het einde van dit boekjaar 2020/2021 uit te betalen.

SLM-medewerkers zeggen, dat zij de situatie waarin het bedrijf verkeert begrijpen, aangezien luchtvaartmaatschappijen wereldwijd lijden onder de economische gevolgen van Covid-19. Verder vertelt een medewerker, dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, maar hij zou het fijn hebben gevonden dat de bond zich zou hebben gehouden aan de afspraken die gemaakt zijn met de leden conform de cao. Want volgens deze regels zou de bond eerst met de leden moeten afstemmen.

'Wij stonden open voor dialoog en zouden ook mee willen denken inzake een structurele oplossing, zodat partijen zich betrokken konden voelen bij de besluitvorming. Nu is dit besluit genomen voor de gehele SLM buiten ons om en dan worden wij benadeeld in deze crisissituatie', aldus een SLM’er.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten