woensdag 6 mei 2020

Nog steeds geen zicht op wanneer de scholen weer deuren openen

FOLS-voorzitter Nerkust: 'We kunnen niet leven met idee dat alles in orde is'

Minister Ferrier: 'Sommige scholen hebben niet eens behoorlijke sanitaire voorzieningen hebben en ook geen water'


Alhoewel Covid-19 in Suriname voorlopig onder controle is, is er nog steeds geen zicht op wanneer de scholen opengaan. De scholen zijn al sinds 16 maart gesloten. Op 14 april zou het derde kwartaal moeten ingaan, een periode waarin de laatste loodjes het zwaarst wegen. Met de ontstane situatie vrezen velen voor een verloren schooljaar. 

'Er zijn vanuit het Onderwijsministerie nog geen mededelingen gedaan', zegt  FOLS-voorzitter Marcelino Nerkust vandaag, woensdag 6 mei 2020, in het  Dagblad Suriname.

Hij is van mening dat de Coronavirusteller een gevoel van opluchting geeft, maar er zijn genoeg redenen om bezorgd te zijn over de oostgrens. Via Frans-Guyana kan het besmettingsgevaar in Suriname een andere dimensie krijgen. 'We kunnen niet leven met het idee dat alles in orde is. Ik vrees juist dat daarin het gevaar schuilt.' 

Volgens Nerkust doen de scholen op hun eigen manier hun best om onder de afwijkende omstandigheden voortgang te geven aan de leerstof.

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zegt op Suriname Herald, dat het ministerie nog geen bekendmaking gedaan heeft over wanneer de school weer begint.

Ferrier geeft aan, dat zolang de drie criteria van het ministerie van Volksgezondheid gelden, de scholen niet kunnen starten:

- hanteren van twee meter social distance,
- samenscholingsverbod van maximaal tien personen en
- het op nahouden van de hygiënische maatregelen.

Ferrier geeft verder aan, dat sommige scholen niet eens behoorlijke sanitaire voorzieningen hebben en ook geen water. Daarnaast hebben scholen te doen met klassen van veertig kinderen.

Kinderen komen normaal met de bus naar school. Met de bus worden zo'n veertig kinderen vervoerd en dat kan niet, aldus Ferrier. De klassengrootte varieert tussen de dertig en veertig leerlingen. Dat vindt Ferrier onverantwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten