woensdag 6 mei 2020

Noodfonds Curaçao ontvangt 1.750 aanvragen voor loonsubsidie, 1.340 toegekend

Loonsubsidie voor 1.050 ondernemers uitbetaald 


De regering heeft in de eerste ronde van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) aan 1.050 werkgevers loonsubsidie uitbetaald. Het gaat om een bedrag van in totaal 25,4 miljoen gulden. In de tweede tranche zullen de werknemers ook hun steentje moeten bijdragen om de subsidie te kunnen dragen en hun inkomen te behouden. Dat zei minister Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren tijdens een persconferentie in verband met de ontwikkelingen rond Covid-19, aldus vandaag, woensdag 6 mei 2020, het Antilliaans Dagblad.


Bij het noodfonds werden 1.750 aanvragen voor loonsubsidie ingediend en daarvan werden er 1.340 toegekend. Bij Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn nog 290 aanvragen in behandeling.

De tweede ronde van de NOW-regeling zal niet kunnen worden uitgevoerd onder dezelfde voorwaarden als de eerste. 'Dat is de realiteit', aldus Mc William, die aangeeft dat zowel een bijdrage van de werkgever als van de werknemer nodig zal zijn. 'De werkgever moet een verzoek indienen, maar ook de werknemer moet een bijdrage leveren om zo zijn inkomen te kunnen dragen en behouden.'

Mc William wijst erop, dat er sectoren zijn die absoluut geen inkomsten hebben en dat de loonsubsidie in dat geval mogelijk niet toereikend is. Deze eerste ronde gaat over de maand april.

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is gericht op het behoud van banen. Het gaat om een tegemoetkoming in de salariskosten van maximaal 80 procent aan ondernemers met omzetverliezen van minimaal 25 procent. Hoeveel bedrijven loonsubsidie kunnen krijgen in mei en juni is onder meer afhankelijk van de noodhulp die Nederland biedt na de lening van 177 miljoen gulden tot half mei. Over het verzoek dat de Curaçaose regering heeft ingediend moet volgende week worden besloten in de Rijksministerraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten