donderdag 19 maart 2020

Somohardjo (PL): 'Toespraak van president Desi Bouterse was achterhaald'

'Ik verafschuw ten zeerste, dat Bouterse pas ruim een week na het 1e positieve Covid-19-geval van zich laat horen, terwijl het volk op sterven ligt'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), vindt dat de toespraak van president Desi Bouterse gisteren achterhaald was. De PL-leider verafschuwt het ten zeerste, dat de president pas ruim een week na het eerste positieve Covid-19-geval van zich laat horen, terwijl het volk op sterven ligt. 

Hierbij neemt Somohardjo in ogenschouw alle aspecten die het leven voor het volk ondraaglijk maken, waaronder de forse koersstijgingen. Dat de president aangeeft de klein handelaren aan te pakken, vindt Somohardjo totaal misplaatst. De partijleider is van oordeel, dat het probleem bij de bron aangepakt moet worden, namelijk de importeurs. Maar, de importeurs op hun beurt, beschikken ook niet over goedkope dollars. Slechts één importeur wordt door de regering bevoordeeld, terwijl de overige importeurs en groothandelaren op zoek moeten gaan naar de dure zwarte markt dollars om hun inkopen te kunnen doen, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 19 maart 2020.

De PL brengt in herinnering, dat ze in de achterliggende jaren altijd gepleit heeft voor het tot stand brengen van een centrale import, waarbij de regering goedkope dollars van Srd 7 verstrekt aan de importeurs met inachtneming van een winstmarge van bijvoorbeeld 10%. Somohardjo benadrukt, dat het voor het staatshoofd, die altijd belooft om de dollarkoers omlaag te brengen, de ultieme gelegenheid is om zijn belofte waar te maken. Hij vindt het nog steeds betreurenswaardig, dat de ene importeur die over de nodige randvoorwaarden beschikt om goedkoop goederen binnen te halen, mensen in lange rijen laat staan. Als het aan Somohardjo lag, zou hij dit systeem professionaliseren middels het opzetten van optimale distributiecentra waar de consument niet urenlang hoeft te staan wachten.

De PL-leider vindt het niet effectief, dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme de prijscontroleurs op de winkels afstuurt voor het checken van de prijzen. Hij benadrukt, dat de regering in staat moet zijn de hand in eigen boezem te steken en te onderkennen dat zij de veroorzaker is van de vicieuze cirkel. De groothandelaren en importeurs kopen dure valuta in het zwart, waarmee zij hun aankopen doen. Zij verkopen die producten volgens de geldende dollarkoers aan de winkeliers die de producten vervolgens ook volgens de aankoopprijs moeten verkopen, gebaseerd op de dure dollarkoers.

Somohardjo vindt dat de regering de boosdoener is van de hoge dollarkoers. De klein handelaren het etiket van prijsopdrijving opplakken, gaat het probleem beslist niet oplossen. De regering moet zorg dragen voor het omlaag brengen van de dollarkoers.

De politicus zegt verder, dat gebleken is dat de Centrale Banken in de wereld miljoenen pompen in hun economieën die getroffen zijn door het Covid-19 virus. De Surinaamse regering zou er goed aan doen door de verdwenen kasreserve van meer dan US$ 100 miljoen terug te stoppen in de economie middels het verstrekken van goedkope dollars aan de importeurs, waardoor de burgerij in staat zal zijn over redelijk goedkope producten te beschikken in de diverse winkels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten