donderdag 19 maart 2020

759 Surinamers in 15 landen zijn geregistreerd bij ambassades of consulaten die naar Suriname terug willen

'Met 50 Cubaanse artsen die komen, komt waarschijnlijk ook goed werkend medicijn voor coronavirus mee'



Er hebben zich 759 Surinamers in 15 landen geregistreerd bij Surinaamse ambassades of consulaten die naar Suriname terug willen. Dit heeft Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, woensdagmiddag 18 maart 2020 gezegd tijdens de dagelijkse update van de autoriteiten over de stand van zaken rond de bestrijding van het coronavirus Covid-19. Omdat de regering het luchtruim gesloten heeft, is directe terugkeer niet mogelijk. 

President Desi Bouterse heeft woensdag wel aangekondigd, dat aan hun terugkeer wordt gewerkt. Maandag werd door vicepresident Ashwin Adhin al de toezegging gedaan, dat Surinamers die in nood verkeren in het buitenland voorzien worden van een financiële rescue package. 'We zien het als onze taak om deze behoeftige Srananman bij te staan in deze tijd van nood', aldus Adhin maandag tijdens de dagelijkse persconferentie. De regering zal hen een financiële tegemoetkoming geven om het langer dan geplande verblijf in het buitenland te overbruggen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet worden voldaan aan voorwaarden, zoals de Surinaamse nationaliteit hebben of ingezetene zijn en bereid zijn veertien dagen in verplichte quarantaine te gaan. Ook moeten de mensen een retourticket hebben met een retourdatum van vóór april 13.

Truideman: 'We kunnen de mensen niet in geweldig dure hotels plaatsen, maar met de beschikbare middelen willen wij tenminste zorgen dat zij te eten en een dak boven hun hoofd hebben.'

Hij vertelde ook, dat niet alle aantallen binnen zijn. De luchtvaartmaatschappijen zijn ook aan het registreren en het is de bedoeling dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de gegevens vergelijkt en doorgeeft aan het ministerie dat verantwoordelijk is voor de logistiek. Een officiële datum wanneer de eerste groep wordt teruggevlogen is nog niet vastgesteld, omdat er nog tal van quarantainefaciliteiten moeten worden ingericht. Ze moeten elk 14 dagen afgezonderd worden.

De controle bij de grenzen wordt verscherpt, niet alleen bij de officiële meldposten, elke ‘breach and gap’ wordt in de gaten gehouden.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is voor een dag naar Cuba afgereisd om meer hulp te vragen bij het verder verspreiden van de coronavirus te voorkomen.

Op de 5e informatiesessie van de overheid en samenwerkende instanties over het coronavirus, zijn woensdagmiddag niet veel nieuwe ‘updates’ bekendgemaakt. Er zijn geen andere Covid-19 gevallen. De enige corona patiënte in het land is verplaatst naar het Sint Vincentius Ziekenhuis


Op social media worden allerlei middeltjes gepromoot die het coronavirus zouden moeten doden: van drinken van ‘bita’ tot het wassen van de handen en gezicht met zoutwater. 'Alles kan, maar het is nog niet wetenschappelijk bewezen wat werk', zei Cleopatra Jessurun, directrice van het ministerie van Volksgezondheid op. 'Elk individu heeft het recht om voor zichzelf te beslissen wat die wil drinken of eten. Maar, ik kan u vanuit Volksgezondheid niet zeggen dat u dit of dat mag gebruiken, zolang dat niet wetenschappelijk is aangetoond.'

Op de vorige sessie heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid meegedeeld, dat hij bij de Cubaanse ambassadeur het verzoek heeft gedaan dat met de 50 artsen die komen, het medicament voor het coronavirus meekomt. 'Het gaat om een medicijn inderdaad wat ook goed werkt en wij gaan het hoogstwaarschijnlijk ook krijgen. Het is een medicijn bestaande uit 22 elementen.' De 50 gezondheidswerkers komen vrijdag in Suriname aan.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten