donderdag 19 maart 2020

'Coronavirus is een dubbele klap voor de boeren'

'Door koersont- wikkeling zijn prijzen van benodigdheden ook verder gestegen'


'Het is een dubbele klap voor de boeren. Hiermee wil ik niet zeggen dat andere sectoren het niet voelen, maar als ik over boeren moet praten dan kan ik zeggen dat het moeizaam gaat', zegt groenteboer Wim Bajnath vandaag, donderdag 19 maart 2020, in de Ware Tijd. 

Het coronavirus, dat wereldwijd slachtoffers maakt, heeft ook impact op deze sector.

Volgens Bajnath is er sprake van dubbel verlies, omdat door de koersontwikkeling de prijzen van benodigdheden verder zijn gestegen. Als voorbeeld noemt hij kunstmest. Een zak die eerder Srd 170 kostte, gaat nu over de toonbank voor Srd 210. Het telen van gewassen eist dus financieel meer, terwijl de landbouwers nu opgescheept zitten met de producten.

Hij wijst er op, dat de behoefte er is, maar dat de afzet wordt belemmerd door de situatie rond het virus. Sommige boeren slijten hun groenten op straat. Bajnath merkt op dat normaliter de prijzen van groenten tegen deze tijd van het jaar heel laag zijn. Maar, door de laatste ontwikkelingen is dit juist niet het geval.

'Ik duim dat brandstof niet duurder wordt, want anders zal dat leiden tot een nog grotere ramp.'

De Haïtiaanse markt aan de Drambandersgracht was dinsdag normaal open. Verkopers zeggen een risico te hebben genomen, omdat ze anders niets zullen verdienen. 'Mi no abi tra wroko. Na disi na mi wroko. Dan fa mi musu du? Mi sabi taki a siki de, ma mi no man du tra fasi', zei een groente- en fruitverkoopster. Ze gaf aan, dat als de politie tegen de marktlui optreedt ze zullen moeten vertrekken. Een collega merkt op, dat de marktkooplieden de prijzen hebben moeten verlagen, zodat mensen niet twee keer hoeven na te denken voordat ze kopen.

De verkopers maken zich wel ernstig zorgen, omdat ze niet weten hoe lang het zal duren voordat de situatie zich normaliseert.

De regering heeft in verband met het coronavirus aangepaste openingstijden voor de markten. Volgens het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost mogen er tussen drie en acht uur 's morgens in de Ringweg van de Centrale Mark fruit, groente, vis, vlees en aardvruchten worden verkocht. Hetzelfde geldt tussen zes uur 's morgens en één uur 's middags voor Markt Zuid en de Kwakoemarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten