donderdag 19 maart 2020

De Ware Tijd: Definitief akkoord over grens Suriname en Frans-Guyana in zicht

Nieuw grensakkoord mogelijk al in mei getekend

Circa 950 eilandjes of groepjes van eilanden zijn in kaart gebracht


Suriname en Frankrijk zijn dicht bij een definitief akkoord over de grens tussen Suriname en Frans-Guyana. Als de coronavirus crisis geen roet in het eten gooit wordt het nieuwe grensakkoord al in mei getekend. Of dat in Paramaribo of Parijs zal gebeuren, is nog niet besloten. De komende weken zullen nog enkele zaken besproken worden, zegt de Franse ambassadeur, Antoine Joly, vandaag, donderdag 19 maart 2020, in de Ware Tijd. 

De twee landen onderhandelen al enkele jaren over een akkoord. Vorige week werd een gezamenlijke Frans-Surinaamse missie in het grensgebied uitgevoerd waarbij enkele eilandjes werden bezocht.

Deze kwestie kreeg meer aandacht nadat zich in het grensgebied incidenten hadden voorgedaan waarbij Franse veiligheidsdiensten hardhandig zijn opgetreden tegen onder andere illegale gouddelvers. Hun bezittingen werden vernietigd, tot grote verontwaardiging van de gedupeerden, inwoners van het gebied en de Surinaamse autoriteiten. Er heerste onduidelijkheid of de drastische maatregelen waren uitgevoerd op Surinaams of Frans grondgebied. Volgens de Fransen gebeurde dat op Frans grondgebied.

Paramaribo schortte toen met onmiddellijke ingang en tot nader order de gezamenlijke patrouilles op de grensrivieren op.

Joly spreekt van een vruchtbare missie die vorige week is ondernomen. 'We zijn nog niet klaar en moeten nog over enkele zaken praten.' Intussen zijn circa 950 eilandjes of groepjes van eilanden in kaart gebracht. Sommige zijn dichtbevolkt en weer andere hebben weinig inwoners. Op enkele zijn slechts tijdelijke kampen.

'Wanneer we helemaal klaar zijn met de inventarisatie volgt een laatste gespreksronde over de eilandjes waar nog enige twijfel over bestaat op wiens grondgebied ze liggen', zegt de ambassadeur. De oostgrens van Suriname wordt bepaald door de middenweg van de rivieren, de lijn waarvan alle punten even ver van beide oevers liggen. Sommige eilandjes liggen op de middenweg, wat inhoudt dat een deel op Surinaams en een ander deel op Frans grondgebied ligt.

De onderhandelingen hebben tot nu toe in goede sfeer plaatsgevonden, aldus Joly. Nu moet alleen nog overeenstemming bereikt worden over het grensdeel Albina tot aan de zee. 'We zullen proberen de besprekingen de komende weken af te ronden.' Partijen zouden over de tekst van de overeenkomst min of meer overeenstemming hebben bereikt.

'Ik hoop dat we in mei kunnen tekenen. We hadden gedacht aan Parijs, maar er is geen besluit daarover. Nu met de corona crisis is het ook niet zeker of het doorgaat.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten