donderdag 19 maart 2020

Slechts de VHP heeft zich ingeschreven bij Hoofdstembureau voor deelname verkiezingen...

Tot uiterlijk zaterdag 21 maart kunnen partijen zich registreren bij het CHS


Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen op 25 mei, moeten politieke partijen, die geregistreerd zijn in het openbaar register bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zich inschrijven bij het Centraal Hoofdstembureau, CHS. Sommige partijen, die een tijdje geleden opgericht zijn, hadden gisteren zich nog niet geregistreerd bij het OKB, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 19 maart 2020.

De voorzitster van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos, zegt dat de wetgevingscommissie moet nagaan of alle documenten die nodig zijn, correct zijn ingediend. Wanneer alles in orde is, wordt een proces-verbaal opgemaakt. Dan pas kan de partij zich melden bij het CHS. Tot nu toe heeft alleen de VHP zich ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen. Strei! heeft zich pas maandag bij het OKB aangemeld. 'We hadden pas vrijdag het geld voor de waarborgsom binnen', zegt voorzitster Maisha Neus.

Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen moet elke politieke partij Srd 96.250 storten op een rekening van het  ministerie van Binnenlandse Zaken als waarborg. Het wachten is nu op het inschrijvingsbewijs van het OKB om naar het CHS te kunnen gaan. Tot uiterlijk zaterdag kunnen de partijen zich registreren bij het CHS.

Om in het openbaar register bij het OKB te worden ingeschreven, is volgens het Decreet Politieke Organisaties nodig: 
a. overlegging van het bewijs dat in de organisatiestructuren van de politieke organisatie het besluit is genomen om de politieke organisatie ter registratie aan te bieden;
b. overlegging van de statuten, reglementen of andere documenten, waaruit de ordening van de politieke organisatie kan blijken, en
c. overlegging van het besluit van de president, inhoudende de goedkeuring van de statuten.

Indien blijkt, dat de politieke organisatie de stukken niet of niet volledig heeft overgelegd, zal het OKB dit aan de politieke organisatie bij deurwaardersexploot mededelen, met het verzoek om binnen zeven dagen na de mededeling de stukken alsnog over te leggen. Indien na het verstrijken van de termijn de stukken nog niet zijn overgelegd, wordt de registratie geweigerd.

Tegen weigering van de registratie is binnen veertien dagen beroep mogelijk bij de president. De president beslist bij een met redenen omkleed besluit, binnen veertien dagen na ontvangst van het beroepschrift.

De OKB-voorzitster zegt verder, dat de Wetgevingscommissie alles goed nagaat, voordat het proces-verbaal wordt opgemaakt. Indien sommige stukken niet volledig zijn, dan wordt de partij ervan in kennis gesteld. Als alles in orde is, kan in twee dagen de registratie in het openbaar register rond zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten