donderdag 31 januari 2019

Na de dambreuk in Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië, zijn al zeker 99 doden geteld

Dambreuk dreigt een nog grotere ecologische ramp te worden

(Bron foto: Twitter)

Stroom modder en ijzerhoudend afvalwater mogelijk via vertakkingen op weg naar belangrijke Sao Francisco rivier


Na de dambreuk van vrijdag in Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië, zijn nu al zeker 99 doden geteld. Er worden ook nog steeds zo’n 259 mensen vermist, zo meldt de burgerbescherming woensdag. Vermoedelijk zal de dodentol dus nog verder oplopen. Een vorige balans maakte melding van 84 dodelijke slachtoffers. 

Volgens de reddingsdiensten is de kans om nog overlevenden terug te vinden intussen erg klein geworden. De laatste overlevenden konden zaterdagochtend worden gered.


De dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, begaf het vrijdag. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef.

In totaal ligt een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib.

De eigenaar van de mijn biedt de familie van de slachtoffers inmiddels geld aan. De firma is bereid om per dode of vermiste 100.000 Reais (23.600 euro) te betalen. Het gaat volgens een woordvoerder om een vrijwillige geste en niet om een schadevergoeding.




Een vijftienjarig meisje is recent uit de modder gered in Brazilië. 

De dambreuk dreigt een nog grotere ecologische ramp te worden. Een stroom modder en ijzerhoudend afvalwater is mogelijk via vertakkingen op weg naar de belangrijke Sao Francisco rivier waaruit honderden dorpen en steden hun drink- en irrigatiewater pompen.

De autoriteiten in het zuidoosten van Brazilië zijn bezig om erger te voorkomen. Op de route van het zwaar vervuilde water ligt de stad Petrolina met 350.000 inwoners. De hoop is gevestigd op een dam in de Paraopeba rivier. Daar moet het vuile water voor schoonmaak worden gescheiden in de reservoirs van de dam.


'Veel mensen stroomafwaarts zijn ervan afhankelijk dat hun rivier blijft leven'', aldus Carlos Rittl, directeur van een milieuorganisatie in de buurt. Volgens berekeningen arriveert het water tussen 5 en 10 februari bij de dam.

De roodbruine modder stroomt met een snelheid van een kilometer per uur en vernietigt onderweg al het leven in de rivier. Vissen en waterplanten sterven massaal. Inheemse stammen in het gebied zijn de wanhoop nabij. 'We waren gewend in de rivier te vissen, ons te wassen, het water te halen voor de irrigatie. Dat kan allemaal niet meer', aldus dorpschef Hayo tegen het persbureau AP. De woede richt zich op het mijnbouwbedrijf Vale, dat verantwoordelijk is voor de ramp en al eerder voor doden en vervuiling zorgde.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter/AD/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten