donderdag 31 januari 2019

Oppositie in Venezuela voert in het geheim overleg met top leger en veiligheidsdiensten

(Bron foto: AFP)
'Het terugtrekken van militaire steun aan het bewind van de heer Maduro is cruciaal'

Het Europees parlement erkent Juan Guaido officieel als interim-president van Venezuela


De oppositie in Venezuela heeft in het geheim overleg gevoerd met de top van het leger en Venezolaanse veiligheidsdiensten. Dat zei de zelfbenoemde president Juan Guaido woensdag 30 januari 2019 in een interview met The New York Times. 

Venezuela heeft momenteel twee rivaliserende leiders, omdat zittend president Nicolás Maduro van geen wijken wil weten. Hij wordt gesteund door landen als Rusland en Cuba. Volgens Guaido is gesproken met militaire sleutelfiguren, die hun steun moeten betuigen aan de overgang naar een nieuwe regering.

'Het terugtrekken van militaire steun aan het bewind van de heer Maduro is cruciaal om deze veranderingen in het land door te kunnen voeren', zei hij in de krant. De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gebeld met Guaido. Ze spraken onder meer af de relatie tussen hun landen te herstellen, meldde het Witte Huis in een verklaring. De VS erkent Guaido als legitieme president van het olierijke Venezuela, dat door economisch wanbeleid in een diepe crisis is gestort.

Vicepresident Mike Pence reist vrijdag af naar Florida, waar de grootste Venezolaanse gemeenschap in de VS huist, om de mensen op te roepen Guaido te steunen.


Het Europees parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin het Juan Guaido officieel erkent als interim-president van Venezuela. De parlementsleden dringen er bij de lidstaten op aan dat voorbeeld te volgen.


Het Europees parlement reageert met die resolutie op uitlatingen van huidig president Nicolas Maduro. Hij lijkt niet van plan te zijn vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren, iets wat de EU hem met klem had gevraagd.

De resolutie van het Europees parlement is vooral symbolisch. Het parlement heeft geen inspraak in het buitenlands beleid van de EU: het is aan de lidstaten zelf om te beslissen of ze Guaido al dan niet willen erkennen.


(Suriname Mirror/Infobae.com/Reuters/Belga/Reformatorisch Dagblad/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten