donderdag 31 januari 2019

Jogi (VHP) wil dat regering openheid van zaken geeft over situatie binnen universiteit

'Er heerst een crisissituatie'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering opheldering moet geven over wat er zich afspeelt binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname. 'Er heerst een crisissituatie, maar de regering geeft geen openheid van zaken', aldus Jogi op Starnieuws vandaag, donderdag 31 januari 2019.

Het technisch, administratief en wetenschappelijk personeel voert actie. Vandaag is de laatste werkdag van Jack Menke, de ontslagen voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Jogi heeft geprobeerd in De Nationale Assemblee antwoord te krijgen van onderwijsminister Lilian Ferrier, maar Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons oordeelde dat hij buiten de orde was. Er werd een wetsontwerp behandeld over de Suriname National Training Authority. Het Assembleelid merkt op dat bij dringende zaken er altijd uitzonderingen worden gemaakt.

Sinds maandag voeren personeelsleden actie, omdat zij hun salaris met terugwerkende kracht niet zullen ontvangen in januari, zoals afgesproken was met het universiteitsbestuur.

Volgens vakbondsleider Hugo Blanker heeft minister Ferrier gezegd, dat zij geen beroepsinstantie is. De universiteit is volgens haar autonoom. Jogi vindt dat het argument van de minister nergens op slaat. 'Als de universiteit autonoom is, hoe komt het dat de minister de voorzitter van het bestuur heeft ontslagen en de directeur van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR), Danny Lachmon, buiten functie heeft gesteld', merkt Jogi op.

Het Assembleelid vindt dat de onzekerheid waarin velen zijn komen te verkeren, weggenomen moet worden. De PhD school kan volgens Jogi ook niet functioneren als mensen hun functie neerleggen. 'In elk geval willen wij duidelijkheid van de regering', benadrukt de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten