donderdag 31 januari 2019

Advocaten en OM in zeeroof-zaak willen dat Telesur telefoongesprekken tussen verdachten beschikbaar stelt

'Het onderzoek van Telesur is van belang voor de waarheidsvinding'


Verschillende juristen die betrokken zijn bij de behandeling van rechtszaak van de geruchtmakende brute zeeroof eind april/begin mei vorig jaar, onder wie Officier van Justitie Claudia Bruining, willen duidelijkheid over telefoongesprekken tussen verdachten. De openbaar aanklager maakte gisteren tijdens de voortzetting van de behandeling van de strafzaak tegen de twaalf verdachten bekend, dat ze wacht op een reactie van Telesur, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 31 januari 2019.

Het bedrijf is enkele maanden geleden door de procureur-generaal (pg) gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de telefoongesprekken, waarmee gehoopt wordt een aantal onduidelijkheden op te helderen. De pg had het telecombedrijf vorig jaar benaderd, nadat advocaten hem daarom hadden gevraagd. Eén en van hen, Murwin Dubois, heeft waardering uitgesproken voor het snelle optreden van de pg.

De verdediging maakt zich volgens de advocaat 'enorm zorgen om het nog steeds wegblijven van een reactie, omdat het onderzoek van Telesur van belang is voor de waarheidsvinding'.

De advocaten vragen zich af of de pg uiteindelijk antwoord zal krijgen op het verzoek. 'We hebben sinds oktober gevraagd om het onderzoek en nu zijn we maanden verder', zegt Dubois.

De Kantonrechtet noemde gisteren aan het eind van het verhoor van de verdachten het onderzoek door Telesur 'van eminent belang'. Ze verwacht alsnog antwoord van het bedrijf, omdat ook zij benieuwd is naar het telefoonverkeer, dat belangrijk is voor de zaak. Onderzoek of niet, de zaak zal verder moeten worden behandeld, zegt de rechter.

Manager Corporate Communication van Telesur Jennis Asraf kon de Warre Tijd geen duidelijkheid geven over het verloop van het onderzoek. Ze beloofde alsnog informatie over de stand van zaken zodra zij die heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten