donderdag 31 januari 2019

'Points of Recognition' van Milton Kam eerste fotoboek ooit over Surinaamse inheemsen

Inkijk in het hedendaagse leven van Surinaamse inheemsen, een cultuur onbekend voor velen 



Met zijn fotoboek opent Milton Kam een raam naar een wereld, die tot nu toe slechts zeer weinig aandacht heeft gekregen. Hij fotografeerde niet alleen de levenswijze van de inheemsen in het Amazone oerwoud, maar ook dat van hen die in Paramaribo en omgeving wonen. Wordt getuige van de inwijding van een nieuw dorpshoofd, zie hoe een inheemse badmeester toezicht houdt op vakantiegangers, een inheemse vertegenwoordiger spreekt bij de VN, vrouwen palmvruchten oogsten in het oerwoud, kinderen zwemmen in een wilde rivier en een bruidspaar hun eerste kus deelt als man en vrouw. 

Milton Kam maakt het leven van de inheemsen niet mooier of romantischer dan het daadwerkelijk is.

In één van zijn hoofdstukken doet hij verslag van zijn bezoek aan Kwamalasamutu tijdens kerst. Hier diep in het regenwoud gaan de mensen naar de kerk, zingen kerstliederen in hun eigen taal. Jongeren op elektrische gitaren, werkend op door zonnepanelen opgewekte energie, begeleiden de kerkgangers. Later op de dag worden er traditionele spellen gespeeld en danst iedereen samen in een kring op inheemse muziek.
Jagers keren terug naar het dorp met genoeg vlees voor een grote gemeenschappelijke maaltijd en jongeren versieren hun gezicht met glow-in-the-dark verf, terwijl op de achtergrond zowel traditionele, Surinaamse als Amerikaanse kerstliederen worden gespeeld.



De vermenging van oude tradities met moderne invloeden is een centraal thema dat door het gehele fotoboek plaatsvindt.

'Toen ik in 2007 na meer dan 20 jaar afwezigheid terugkeerde naar Suriname, besefte ik weer hoe uniek de multiculturele samenleving van mijn geboorteland is. Mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden leven hier vreedzamer met elkaar dan in vele andere landen.'

(Bron foto: Milton Kam)
Al gauw ontstond bij hem het idee om een fotoboek te maken over de diverse Surinaamse bevolkingsgroepen. 'Eerder dat jaar filmde ik voor een kinderprogramma in de Verenigde Staten een Pow-Wow bijeenkomst in New Mexico. Daar realiseerde ik mij dat ik nog nooit een ceremonie had meegemaakt van inheemsen in mijn geboorteland. Ik wist over hen niets meer, dan de namen van de vijf stammen die ik op de lagere school had geleerd.' Daarom koos Milton Kam er uiteindelijk voor om niet alle bevolkingsgroepen van Suriname in beeld te brengen, maar zich te focussen op de Surinaamse inheemsen. Deze oorspronkelijke bewoners van Suriname vormen vandaag de dag minder dan 4% van de totale bevolking.

In 'Points of Recognition' wil Milton Kam de Surinaamse inheemse cultuur zichtbaar maken voor de buitenwereld. Niet alleen voor de Surinamers zelf, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat het leven van Surinaamse inheemsen in sommige opzichten niet heel anders is dan dat van ons.

'Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met de onze. Ook zij knippen hun haren, vinden de liefde van hun leven, zorgen voor kinderen, kijken naar televisie en houden van dansen en sport. Dat is een deel van het beeld dat ik wil overbrengen naar de buitenwereld. Aan de andere kant kennen Surinaamse inheemsen hun eigen specifieke rituelen en unieke vraagstukken. Vanzelfsprekende zaken zoals het volgen van middelbaar onderwijs zijn een uitdaging voor inheemse jongeren in het binnenland. Vaak reizen ze meerdere uren per dag van en naar school, of verblijven ze op internaten in de stad. Daarnaast zijn er nog vele vraagstukken die samenhangen met grondenrechten en het milieu.'

In Points of Recognition worden deze vraagstukken niet geanalyseerd of een mening over gegeven. Milton Kam laat wel met zijn foto’s zien hoe kwesties, zoals grondenrechten en het milieu, hun dagelijks leven beïnvloeden. Boven alles wil hij met zijn fotoboek het hedendaagse leven van de Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld brengen.

Dit fotoboek komt in juli 2019 uit, maar kan nu al besteld worden via Milton zijn Kickstarter campagne ‘Suriname’s indigenous peoples portrayed in 124 photographs’. Voor 35 euro ontvangt men al een gesigneerd exemplaar. 
Het is ook mogelijk om naast het boek een persoonlijke ontmoeting met de fotograaf te hebben of samen met hem op een vijfdaagse tour door Suriname te gaan. Voor meer informatie over zijn fotoboek en mogelijke donaties, bezoek http://kck.st/2R4H8yi

Cinematographer  


Als director of photography, heeft Milton Kam zich gespecialiseerd in het beeldend vertellen en het creëren van een sfeer met natuurlijk licht. In de afgelopen jaren heeft hij gewerkt aan series als Netlfix’s Roman Empire en  Amazon’s American Playboy, maar ook filmt hij regelmatig independent films. Dit jaar komt Once Upon A Time In London uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten