donderdag 31 januari 2019

Bijna 3.000 kinderen trokken sinds half januari van Guatemala naar Mexico

UNICEF: 'Het is van cruciaal belang dat ze bij hun familie blijven en uit detentiecentra'
 
Maria, een 17-jarig meisje uit Honduras, wacht op een Mexicaans humanitair visum met haar één jaar oude zoon in een Unicef-ondersteunde opvang voor niet-begeleide migrantenmeisjes, de Albergue Municipal de Ninas y Adolescentes Migrantes de Tapachula, in Tapachula, Mexico, op 29 januari 2019. (© UNICEF / UN0277492 / Bindra)

 'Migratie is geen misdaad en moet niet als zodanig worden behandeld'


Reizende kinderen moeten altijd worden beschermd, bij hun familie blijven en uit detentiecentra worden gehouden, zegt UNICEF donderdag 31 januari 2019 in een persbericht. Meer dan 12.000 mensen, waaronder 3.000 kinderen, zijn van Tecun Uman, Guatemala, naar Tapachula, Mexico, getrokken sinds 17 januari, aldus UNICEF.

Het is van cruciaal belang om speciale bescherming te bieden aan deze kinderen, vooral degenen die alleen reizen, zei de organisatie. 'De Mexicaanse regering en de bevolking verwelkomen de duizenden kinderen en families die dagelijks de grens overgaan', zei Paloma Escudero, UNICEF-directeur Communicatie aan het einde van een tweedaags bezoek aan Tapachula.

'Of deze kinderen nu in Mexico verblijven of verder naar het noorden gaan, het is van cruciaal belang dat ze bij hun familie blijven, dat ze uit detentiecentra worden gehouden en dat hun belangen tijdens de hele reis worden beschermd.'

Volgens overheidsstatistieken zijn meer dan 30.000 kinderen uit Honduras, Guatemala en El Salvador tijdelijk vastgehouden in detentiecentra in 2018. Hoewel Mexico steeds meer maatregelen neemt om de rechten van kinderen te beschermen tijdens doorreis of asiel te zoeken in het land, blijven er uitdagingen bestaan.

Im het Tapachula-migratiestation, waar bijna 1.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn, sprak Escudero met moeders en jonge vrouwen die daar worden vastgehouden terwijl hun asielaanvragen of deportatieorders worden verwerkt. 'Hoewel mensen die in het centrum verblijven toegang hebben tot voedsel, gezondheidszorg en recreatieve diensten, zijn de omstandigheden ontoereikend', zei Escudero. 'Ik zag moeders en kleine kinderen op de vloer in de gangen slapen. Velen vertelden me dat ze niet zeker wisten wat er vervolgens met hen zou gebeuren of wanneer ze zouden kunnen vertrekken.'

De nieuwe Mexicaanse regering heeft officieel toegezegd de detentie van alle kindermigranten te beëindigen en werkt momenteel aan de uitvoering van dit nieuwe beleid. UNICEF en andere organisaties ondersteunen deze inspanningen van nabij door alternatieven voor detentie te ontwikkelen. 'Veel van deze kinderen en jongeren ruilen het trauma van geweld en armoede thuis in voor het trauma van verplaatsing en onzekerheid terwijl ze onderweg zijn', zei Escudero. 'De hoop op een betere, veiligere toekomst die hen op de been houdt, komt steeds verder buiten bereik.'

In Mexico blijft UNICEF samenwerken met de regering en haar partners om ervoor te zorgen dat migrantenkinderen de steun en diensten krijgen die ze nodig hebben en dat hun rechten worden gehandhaafd. Via haar teams in Tapachula geeft UNICEF directe steun aan kinderen die aankomen op het migratiekantoor in Ciudad Hidalgo en hen informatie verstrekken over hun opt ies.

De organisatie verleent ook directe technische assistentie aan het Bureau voor Sociale Zaken en Kinderbescherming om ervoor te zorgen, dat niet-begeleide kinderen naar behoren worden behandeld en passende zorg ontvangen.

UNICEF pleit er bij haar regeringspartners voor om voort te bouwen op de bestaande succesvolle programma's van het land voor reizende kinderen, waarbij de belangen van het kind boven alle andere overwegingen worden gehouden. 'UNICEF werkt samen met de overheid aan het identificeren en implementeren van alternatieve oplossingen, waaronder humanitaire visa, open opvangplaatsen en dagcentra, die gezinnen en kinderen kunnen beschermen en beschermen terwijl hun claims worden verwerkt', zei Escudero. 'We kijken uit naar meer van deze programma's langs de Mexico-migratieroute. Migratie is immers geen misdaad en moet niet als zodanig worden behandeld.'

(Suriname Mirror/UNICEF) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten